Česká naděje pro letní olympijské hry 2016 Anežka Drahotová platí v devatenácti letech za jeden z nejuniverzál­nějších sportovních talentů.

Juniorská mistryně světa v chůzi na 10 km prohání i běžkyně na atletickém ovále.

Anežka DrahotováRodačka z Rumburku, která studuje na gymnáziu v Jilemnici, rovněž patří mezi elitní české cyklistky.

„Dokud to půjde, tak to takhle budu kombinovat, aby trénink nebyl tak jednotvárný. Ale samozřejmě se musí omezovat riziko pádů, které jsou reálné v každém cyklistickém závodě. Pro mě je kolo tréninkový prostředek, bez kterého bych se neobešla," říká sympatická atletka, která už dost široké spektrum sportů, jež provozuje, rozšiřovat nechce.

„Přidat si třeba ještě rychlobruslení? S Martinou Sáblíkovou jsem se potkala na mistrovství republiky v silniční cyklistice. Ale už se snažím se spíš omezovat a závody si nepřidávat. I tak je ten program neuvěřitelně náročný. Loni se mi stalo, že jsem konec sezony musela odpískat, protože toho už bylo hodně," přiznala Anežka Drahotová, která s očekáváními vyhlíží letošní mistrovství světa v Pekingu.

Veškerou přípravu a myšlenky ale směruje k letní olympiádě v Rio de Janeiru, kde by v příštím roce teoreticky mohla startovat hned ve dvou disciplínách.

„Zvažovali jsme to, ale byla by to spíš taková kuriozita. Pro olympiádu, která se bude konat v příštím roce, se zaměřím na chůzi, kde mám největší potenciál. Ale nevylučuji, že to přijde třeba na další olympiádě. Co bude dál, to se uvidí a nechám se překvapit," nechává vše do budoucna otevřené.

Zlatá tretra Ostrava 2015. Na snímku Anežka Drahotová

Anežka Drahotová na Zlaté tretře v Ostravě 2015. Autor: Deník/Pavel Sonnek

Šampionát v cyklistice i atletice

Vrcholy letošní sezony? V případě Anežky Drahotové je jich samozřejmě hned několik.

Mistrovství republiky v silniční cyklistice, následovat bude mistrovství Evropy do třiadvaceti let v atletice, kde bude nejvíce pokukovat po zlaté medaili.

„Tím úplným vrcholem je atletický světový šampionát v Pekingu. Budu obhajovat sedmé místo a ráda bych ho vylepšila. Letos to ale bude těžké, protože časy i soupeřky jsou kvalitní," říká závodnice, která na sebe zraky širší sportovní veřejnosti upoutala právě na světovém šampionátu před dvěma lety v Moskvě.

Na start v kulisách dějiště olympijských her 2008 se těší.

Anežka Drahotová

„Bude se to konat v Ptačím hnízdě a trať bude úplně stejná. Těším se tam moc, plánujeme ještě před tím trénovat v Japonsku, protože v Číně není ideální ovzduší. Jsem ráda, že pojedeme dřív, protože s přesuny na východ nemám úplně dobré zkušenosti. Mám tím na mysli časový posun i specifické klima," vysvětlila.

Start letošní sezony vyšel Anežce Drahotové i díky kvalitní zimní přípravě, která je rok od roku náročnější.

„Jsem v relativně mladém věku, takže letos jsme začali o trošku dřív. Většinu času trávíme ve vysokohorském prostředí v Itálii. Letos jsme to zkombinovali i s Kanárskými ostrovy," prozradila.

Hvězdy? Je fajn si s nimi popovídat

Formu prodala na úterní Zlaté tretře, kde tři kilometry zašla v českém rekordu 11:52,38 minuty.

„Jsem ráda, že vím, že to jde dobrým směrem. Svůj čas jsem posunula o velký kus a směrem k olympiádě je to jenom dobře. Doufám, že to tak bude probíhat i příští rok," věří Anežka Drahotová.

Zlatá tretra Ostrava 2015. Na snímku Anežka Drahotová

Za světovým rekordem zaostala jen o čtyři vteřiny.

„Je to relativně málo, ale tři kilometry je nemistrovská trať, takže těch závodů není tolik. Ráda bych na ten čas zaútočila třeba příští rok, když dostanu pozvání na Zlatou tretru. Ráda posouvám své hranice, takže je to takový příjemný cíl," prozradila Anežka Drahotová, kterou v Ostravě nerozhodilo ani chladné počasí.

„Člověk by si to ale víc užil, kdyby nebyla taková zima."

V Ostravě si užila skvělou atmosféru na stadionu ve Vítkovicích, na setkání s největšími světovými esy atletiky typu Usain Bolt si už pomalu zvykla.

„Na mistrovství světa máme všichni stejné podmínky, třeba co se týče bydlení. Poprvé jsem se s nimi setkala před dvěma lety, kdy jsem jela do Moskvy ještě jako juniorka. Potkala jsem se s těmito lidmi a zjistila jsem, že je to hrozně fajn si s nimi popovídat," usmívala se Anežka Drahotová.

Olomoucký den Anežky D.

„Do Olomouce jsem se těšila, protože na toto město ráda vzpomínám. Na místním stadionu jsem závodila na prvním mistrovství republiky žákyň a bylo tady i mezistátní utkání. Olomoucký stadion mám ráda, protože to byly, dá se říct, moje úplně první závody," prohlásila tvář projektu Českého atletického svazu Atletika pro děti do škol.

„Dostala jsem nabídku se pro letošní rok stát patronkou Atletiky pro děti do škol, což mě velmi potěšilo, stejně jako zájem olomouckých dětí o atletiku. Myslím, že pro děti je super, že si to můžou vyzkoušet, dělat atletiku nebo kterýkoliv jiný sport. Je skvělé, že je to baví, mají pro to nadšení že se projekt rozjel po celé republice," uvedla Anežka Drahotová, která navštívila i výrobnu společnosti Nestlé, která je partnerem projektu.

„Absolvovali jsme prohlídku, opravdu mě to zajímalo a bylo to strašně fajn. Něco málo jsem i ochutnala," usmála se.

A kdo v mládí přivedl Anežku Drahotovou na atletický stadion a obecně ke sportu?

„Kromě sestry dvojčete mám ještě staršího bratra, za kterým jsme se honily, takže jsem sportovala úplně odmala. S atletikou jsem ale začala relativně pozdě, asi ve dvanácti letech v našem atletickém oddíle v Rumburku. Tam není tartan, ale antuka a začátky byly spíš o cvičení než atletice. Opravdu to dětem přeji, že se s atletikou mohou seznámit dřív i touto cestou."