Jeden lehce a mohl být druhý den propuštěn z nemocnice domů, ovšem devětadvacetiletý desátník skončil s těžkými poraněními v umělém spánku. Dnes už je v domácím léčení a jeho kolega zpět ve službě. Vyšetřování mimořádného případu ještě uzavřeno nebylo.

Těžce zraněný voják, který byl po převozu do Fakultní nemocnice Olomouc okamžitě operován, utrpěl mnohočetná poranění, která zasáhla oblast břicha a vnitřních orgánů, hrudníku i končetin. Po zhruba měsíčním pobytu v nemocnici se jeho stav zlepšil natolik, že mohl jít do péče ambulantních specialistů.

„Pacienta jsme propustili 29.června domů s tím, že pokračovat bude ambulanční léčení," informoval mluvčí Fakultní nemocnice Olomouc Egon Havrlant.

Armáda se o oba zraněné vojáky ze 71. mechanizovaného praporu v Hranicích okamžitě zajímala a podpořila je i jejich rodiny.

„Raněným vojákům a jejich rodinám byla ze strany Armády České republiky poskytnuta plná podpora a součinnost," uvedl mluvčí Generálního štábu Armády ČR Jan Šulc.

Podle plukovníka Šulce neodradil noční incident lehce zraněného profesionála od další služby v armádním sboru.

„Voják, který utrpěl lehké zranění, již nastoupil zpět do služby. V případě vojáka, který utrpěl těžké zranění, probíhá jeho další léčení a rehabilitace," potvrdil armádní mluvčí.

Mimořádnou událost na Libavé stále vyšetřuje Vojenská policie a komise náčelníka Generálního štábu. Případ ještě nebyl uzavřen a armáda proto zatím neuvedla, proč posádka bojového vozidla vypálila střelu přímo na druhý vůz místo na terč. Nad incidentem všichni nevěřícně kroutí hlavou.

„Ještě není závěr, takže se těžko vyjadřovat," reagoval mluvčí 7.mechanizované brigády Radek Hampl.

Ještě v květnu svolal velitel 7.mechanizované brigády velitele útvarů a na poradě analyzovali, co se mohlo stát a jak podobným věcem zabránit. Vojáci totiž standarně několikrát za rok absulvují proškolování.

"Probíhá začátkem každého roku, stejně tak před každým zaměstnáním, ať jde o střelby či jiné úkoly. Je to standardní věc, běžná součást práce vojáka, nevím, co kde mohlo selhat," dodal Radek Hampl.