Nebezpečný plyn se do prostor společnostu, kde pracovalo 70 zaměstnanců, dostal zřejmě kvůli závadě na plynovém vytápění.

Olomoucká fakultní nemocnice přijala celkem 12 pacientů s otravou oxidem uhelnatým, žádný z nich nebyl v ohrožení života.

„Jednalo se o 10 žen a dva muže ve věku od 22 do 48 let. Všichni byli ošetřeni na urgentním příjmu. Podle našich specialistů šlo o lehkou až středně těžkou intoxikaci," uvedl mluvčí nemocnice Egon Havrlant.

Jedna žena byla převezena do městské nemocnice v Ostravě, kde podstoupí léčbu v hyperbarické komoře. Do domácí péče lékaři propustili během dopoledne šest lidí.

„Další pacienty umístíme na lůžka plicní a interní kliniky, jednu pacientku v závažnějším stavu na jednotku intenzivní péče," dodal mluvčí zdravotnického zařízení.

Největší případ

Na místo ihned vyjížděly čtyři sanitky záchranné služby. Záchranáři z Horky nad Moravou odváželi na urgentní příjem olomoucké Fakultní nemocnice celkem 12 intoxikovaných.

„Všichni byli při vědomí," uvedl náměstek Jan Weinberg.

Záchranná služba podle něj měla připraveny posádky navíc pro případ, že by do Ostravy musela převážet větší množství pacientů.

„Nakonec to nebylo potřeba. Jedná se o jeden z největších případů otravy oxidem uhelnatým v regionu za posledních několik let," poznamenal náměstek záchranné služby.

Zdroj: Youtube

Příčina se zatím zkoumá

Olomoučtí profesionální hasiči do Horky nad Moravou vyjížděli po deváté hodině ráno, na místě zasahovali také místní dobrovolní hasiči.

V dýchací technice prováděli měření detekčními přístroji, ty nebezpečné hodnoty oxidu uhelnatého potvrdily. V některých místech dosahovaly až dvojnásobku povoleného limitu, hasiči pak zasažené prostory odvětrali.

„Asistovali jsme také záchranné službě při ošetřování intoxikovaných lidí a prováděli kontrolní měření. Později již přístroje nevykazovaly životu nebezpečné hodnoty," uvedl mluvčí krajských hasičů Zdeněk Hošák. Podle něj došlo k závadě na plynovém vytápění.

„Oxid uhelnatý, který se běžně dostával vzduchotechnikou mimo areál, se dostal do provozu firmy, kde v tu dobu byli zaměstnanci. Zatím nevíme, proč k závadě došlo," uvedl Zdeněk Hošák.