Nehoda se stala kolem páté hodiny ráno. Audi se třemi cestujícími v místě, kde je dálnice zúžená kvůli opravě, přejelo do protisměrného pruhu a srazilo se s kamionem. 

Mladý spolucestující v osobním autě následkům zranění podlehl na místě, těžce zraněný šofér s dalším cestujícím skončili v olomoucké fakultní nemocnici. Zraněn byl také řidič kamionu. Všichni účastníci nehody jsou cizí státní příslušníci.

Dálnici D46 policisté po nehodě uzavřeli, auta včetně kamionů uzavírku objížděla přes město, kde se ve špičce tvořily dlouhé kolony. Opět plně průjezdná byla D46 až od 18. hodiny.

"Dle prvotních informací z místa nehody jel řidič osobního vozidla značky Audi, ve směru od Brna na Olomouc. V zúženém místě dálnice, kde jsou oba jízdní pruhy svedeny do jednoho, vjel z dosud nezjištěných příčin řidič osobního vozidla do protisměru, kde se čelně střetl s protijedoucím kamionem," potvrdila policejní mluvčí Miluše Zajícová.

Těžce zraněný řidič

Smrtelně zraněnému muži z audi bylo 27 let.

"U spolujezdce v osobním vozidle došlo k náhlé zástavě oběhu a následné resuscitaci. Pacient však utrpěl mnohočetná zranění, která nebyla slučitelná se životem," informovala mluvčí krajských záchranářů Lucie Mikisková.

Prostějovské řidiče hlídají od začátku září tři měřící zařízení. Instalovány jsou v Brněnské, Dolní a Olomoucké ulici. Měřič v ulici Dolní.  22.9. 2021
Radary v Prostějově už měří. Hazardér letěl městem 130 km/h

Další zranění skončili v nemocnici.

"Řidič a další spolujezdec z audi byli převezeni do Fakultní nemocnice v Olomouci. Došlo i ke zranění řidiče (ročník 1961) nákladního vozidla," doplnila mluvčí policie Miluše Zajícová s tím, že všichni účastníci nehody byli cizí státní příslušníci.

"Řidič kamionu utrpěl pouze lehká zranění, zejména zlomeninu zápěstí a oděrky po těle. Po základním ošetření byl transportován do Fakultní nemocnice Olomouc na urgentní příjem a společně s ním i spolujezdec z osobního automobilu, muž staršího věku, který utrpěl pohmoždění ramene a paže," popsala mluvčí záchranky Mikisková. 

Řidiče audi převáželi do nemocnice v kritickém stavu.

"Mladý řidič osobního automobilu utrpěl vážná zranění celého těla, takzvané "polytrauma" s podezřením na zlomeniny obou dolních končetin. RLP posádka muže kompletně vyšetřila, zajistila žilní vstup, aplikovala potřebné léky, převedla muže na umělou plicní ventilaci a po imobilizaci do celotělové vakuové matrace byl transportován na oddělení EMERGENCY do téže nemocnice," sdělila Lucie Mikisková.

Komplikované vyprošťování

Hasiči vyprošťovali zraněné.

"Jeden člověk při srážce kamionu a osobního automobilu zemřel, další tři se zranili. Dva z nich jsme vyprostili ze zdemolovaného vozu hydraulickými nástroji a předali je záchranářům," popisovala situaci Lucie Balážová, mluvčí Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje, která dodala podrobnosti: "Museli jsme využít rovnou dvě sady a pracovat s hydraulikou současně z obou stran vozidla, abychom se ke zraněným lidem dostali co nejdříve. Nasazeny byly hydraulické nůžky, rozpěrné válce, rozpínáky a řetězové úvazky, díky nimž jsme odtlačili palubní desku a umožnili tak vyproštění zraněných, které jsme poté předali záchranářům.

"Na místě nehody byl kromě složek IZS přítomen i znalec z oboru dopravy. U zemřelého byla nařízena soudní pitva a u řidičů byl nařízen odběr biologického materiálu za účelem zjištění, zda neřídili pod vlivem alkoholu," uvedla policejní mluvčí.

Policisté vyšetřují okolnosti dopravní nehody u prostějovských lázní, kdy se střetla motorka s cyklistou. 21.9. 2021
Motorka srazila u lázní mladistvého cyklistu. Policie hledá svědky

Průjezd přes staveniště

Před 11. hodinou dopoledne byla D46 po estakádě provizorně průjezdná ve směru od Olomouce přes staveniště na druhé polovině dálnice. 

Normální provoz se vrátil na Hanáckou dálnici až se začínajícím večerem.

"V 18:00 hodin byla po ranní závažné dopravní nehodě zprůjezdněna dálnice D46 u Prostějova v obou směrech," informovala mluvčí policie.