V Němčicích nad Hanou se po srážce vlaků může od nedělní 13. hodiny opět s omezením jezdit. Při kolizi tam v sobotu odpoledne utrpěli zranění strojvedoucí a jeden cestující.

Škoda přesahuje 10 milionů korun. Plný provoz by měl být na trati obnoven 6. srpna.

„Ve 12:48 jsme zprovoznili první kolej s rychlostí do 50 kilometrů v hodině. Další opravné práce budou pokračovat v následujících dnech,“ informovala mluvčí Správy železnic Nela Friebová.

Jak sdělil Deníku mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský, první vlaky vyjedou hned v nejbližší době. Původně dopravce avizoval 16:00. „Postupně bude obnoven provoz. Výluka se zkrátí,“ uvedl.

Po spuštění částečného provozu budou v kolejišti pokračovat další práce.

„Opraváři se budou soustředit na opravu výhybky, která je poničená. Poničena je římsa nadjezdu, kterou je také zapotřebí opravit,“ vyjmenovávala Friebová.

S omezením, po jedné koleji se bude v tomto úseku trati spojující Brno a Přerov jezdit pravděpodobně do 6. srpna.

Škodu na infrastruktuře předběžně vyčíslil správce trati na 2,3 milionu korun. Celková škoda způsobená kolizí lokomotivy a osobního vlaku, jehož dva vozy vykolejily, přesahuje 10 milionů korun.

Srážka vlaků v Němčicích
VIDEO: Při srážce vlaků v Němčicích se zranili lidé, boural osobák z Olomouce

Jízda za zákaz

Příčinou střetu byla podle Drážní inspekce nedovolená jízda přes návěstidlo.

„Bezprostřední příčinou, proč došlo ke srážce, je nedovolená jízda za návěstidlo zakazující jízdu. Nicméně v rámci šetření budeme zjišťovat, proč došlo k nedovolené jízdě,“ sdělil Deníku mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal.

Obyvatele Nedvězí násilná smrt jejich oblíbené a srdečné sousedky velmi zasáhla. K tragédii došlo v rodinném domě, pachatele zadrželi v úkrytu v rozestavěné budově v sousedství
Vražda otřásla Nedvězím: lupič zabil ženu v jejím domě, místní jsou zdrcení

Inspektoři budou prověřovat technický stav drážních vozidel, v úvahu připadá i lidské selhání.

„Budeme získávat informace od zúčastněných, kdy budeme chtít, aby nám podali vysvětlení a podobně,“ dodala mluvčí.

Šetření podle Drápala potrvá několik měsíců než bude vydána závěrečná zpráva a inspekce bude moci uzavřít, co bylo přesně příčinou nehody.