Prostějovský strážník si ze střetu odnesl zlomený prst.

V Olomouci napadli útočníci během prvního čtvrtletí letošního roku sedm policistů. „Lidé jsou vůči příslušníkům policie stále agresivnější. Ve stejném období loňského roku jsme podobné případy řešili pouze dva,“ sdělila olomoucká policejní mluvčí Marta Vlachová.

Poslední případ napadení řešili kriminalisté v polovině dubna. „Podnapilý pachatel zaútočil na jednoho z policistů, který se ho snažil uklidnit. Způsobil mu oděrky a modřiny,“ uvedla Vlachová s tím, že měsíc před tím zaútočil muž také na strážníka.

Podle slov Nagyho lidé v Prostějově často slovně napadají policisty, což je podle zákona přestupek. Za fyzické napadení hrozí útočníkovi až tři roky vězení.

„Od začátku roku řešíme tři trestné činy útoku na veřejného činitele. Většinou šlo o městské policisty,“ konstatovala prostějovská policejní mluvčí Alena Nedělníková.

Podobné případy řeší také na Šumpersku. Agresivní cyklistka napadla minulý měsíc policistu na cestě z Mohelnice do Loštic.

„Chtěl ji zastavit, protože neměla osvětlené kolo. Žena ovšem nereagovala a ohnala se po něm rukou. Za jízdy jej udeřila do levého ramene. Poté zastavila a snažila se policistu praštit pěstí do hlavy. Také do něj kopala nohou, a dokonce se ho pokoušela kousnout do pravé ruky. Policista nakonec musel nepříčetné ženě nasadit pouta,“ popsal událost mluvčí šumperských policistů Miloslav Svatoň.

Zpravodajové Deníku