„Hasiči po příjezdu zjistili, že muž spadl ze žebříku na betonovou podlahu a vzhledem k tomu, že v domě probíhala kompletní rekonstrukce a přístupové schodiště bylo zbouráno, řešili, jak se k muži dostat," uvedla mluvčí krajských hasičů Vladimíra Hacsiková.

Hasiči ve vesnici sehnali lešení, které postavili asi metr od zdi domu. „Pomocí žebříků se dostali ke zraněnému, zafixovali ho do vakuových nosítek a lany spustili z prvního patra na zem prostorem mezi lešením a stěnou domu," popsala zásah.

Poranění byla vážná

Po ošetření zdravotnickou záchrannou službou hasiči pomohli s transportem zraněného muže do vrtulníku letecké záchranné služby.

„Po komplexní prohlídce, ošetření a celkové imobilizaci fixačními pomůckami pacienta s otřesem mozku a podezřením na vážná poranění v oblasti páteře, přepravila posádka Letecké záchranné služby na oddělení urgentního příjmu Fakultní nemocnice Olomouc," uvedl mluvčí záchranné služby Zdeněk Hošák a poznamenal, že šlo o opravdu fyzicky náročný přesun v terénu.

O několik hodin později pak spolupracovala jiná posádka rychlé lékařské pomoci s hasiči při alergické reakci muže po pobodání nebezpečným hmyzem. „Hasiči v tomto případě zajistili z bezpečnostních důvodů vosí hnízdo v Bukovanech u Olomouce," doplnil Hošák.