Literární soutěž s názvem „Otevřená Evropa" byla určena studentům středních škol v České republice.
Jejím cílem bylo, aby si studenti uvědomili, co EU ve světě znamená. Od studentů nám přišly tři desítky prací. A je to vskutku zajímavé čtení.
Podívat se totiž na Evropskou unii perspektivou mladého člověka nezatíženého stereotypy společnosti může být velmi poučné.

VŠECHNY práce studentů z Olomouckého kraje zveřejňujeme ZDE
Evropská komiseZ těchto prací vzejdou tři vítězové, kteří postoupí do celostátního kola, kde může za své dílo získat kvalitní smartphone značky Apple iPhone nebo Samsung.
Tři vítěze oznámíme v našich novinách, ale také na webu www.denik.cz do konce června.

Olomouc- putování po stopách EU

Autor: Mikuláš Ingriš, 1.B
Škola: Střední průmyslová škola strojnická, Olomouc

Mám rád své město. Město historické, ale i město současné, moderní. Rád chodím jeho ulicemi a pozoruji život kolem sebe. Tentokrát bude má procházka, na kterou zvu i Vás, tak trošku jiná. Vydám se totiž po stopách několika projektů, jejichž uskutečnění bylo možné i díky tomu, že na ně byly poskytnuty prostředky z nejrůznějších dotačních fondů Evropské unie.

Zastavení první - má ulice

Chodím kolem téměř denně - do země zapuštěný betonový blok a na něm deska s nápisem
„ Rekonstrukce stokové sítě byla realizována z prostředků Fondu soudržnosti EU".
Projekt, který ovlivňuje můj každodenní život, aniž bych si to uvědomoval. A myslím, že nejen já.
Ale vydávám se dál.

Zastavení druhé - olomoucké parky

Olomoucké parky, obepínající svým prstencem střed města, přestavují spolu s historickým jádrem jakési „rodinné stříbro" Vždyť první část parku, Rudolfova alej, byla založena již ve 20. letech 19. století. V dnešní době se rozkládají cca na 47 ha a tvoří významnou dominantu města. Slouží Olomoučanům nejen k odpočinku, ale stala se i místem konání nejrůznějších kulturních a sportovních akcí. Já při své dnešní procházce navštívím Bezručovy sady, které se rozprostírají pod hradbami na břehu Mlýnského potoka. Tato část městských parků získala v posledních letech na kráse. Byly založeny další travnaté plochy, nemocné a staré stromy ustoupily novým. Pěším i cyklistům slouží opravené stezky. K posezení vybízí pohodlné lavičky. Novou ozdobou parku se staly tzv. parkánové zahrady zbudované na terasách nad starobylými městskými hradbami .

Součástí olomouckých parků jsou také výstavní pavilony , v nichž se konají nejrůznější akce. Bezesporu nejznámější je mezinárodní výstava květin Flora Olomouc. Její perlou bývá hlavní expozice v pavilonu A. Také tento pavilon, spolu s parky, mohl být zrekonstruován díky podpoře z evropských finančních zdrojů

Zastavení třetí – přednádražní prostor Hlavního nádraží Olomouc

Jeho původní podobu už si téměř nepamatuji. Byly mi tři roky, když byla „ pod mým bedlivým dětským dohledem" v roce 2001 zahájena jeho rozsáhlá rekonstrukce. Dnes vítá cestující přijíždějící do Olomouce moderní upravené přednádraží. Většina z nás určitě ocení prostornější a zastřešená nástupiště MHD spolu s elektronickým informačním systémem. Nejen pro handicapované jsou velkým přínosem zbudované bezbariérové přechody a rovněž bezbariérové napojení nádražních prostor. Pro děti, ale i dospělé, je v parných dnech příjemným lákadlem osvěžující vodní fontána před budovami Krajského úřadu a Regionálního centra, které se tyčí přes silnici naproti hlavnímu nádraží. Tady si na lavičce chvíli oddechnu i já. K dalšímu zastavení se totiž vydám asi 7 km severně od Olomouce. Pojedu autobusem MHD.

Zastavení čtvrté – Horka nad Moravou, Sluňákov

Toto místo patří k mým nejoblíbenějším. Nachází se kousek od Olomouce, na okraji CHKO Litovelské Pomoraví. Rovněž k jeho vybudování bylo využito převážně dotací z fondů Evropské unie. Jedná se o středisko ekologických aktivit. V jeho areálu byl v loňském roce otevřen Dům přírody. Poznávací stezka provádí návštěvníky mokřady Litovelského Pomoraví. Její součástí se staly i umělecké stavby začleněné do krajiny jako např. Rajská zahrada, Lesní chrám, Kouzelný les, Ohniště zlaté spirály nebo Sluneční hora. Tato, pro někoho až tajemná místa, vyzývají k odpočinku, zklidnění a vnímání okolní přírody. Každý, kdo Sluňákov navštíví, si zde určitě najde svůj oblíbený kout, do kterého se bude vracet. .
Zde své putování ukončím. A co mi dnešní den přinesl? Hezký výlet, příjemně strávený čas, trošku bolavé nohy a poznání, že i díky společným „evropským" penězům se stává můj život příjemnějším a mé město a jeho okolí krásnějšími.