Literární soutěž s názvem „Otevřená Evropa" byla určena studentům středních škol v České republice.
Jejím cílem bylo, aby si studenti uvědomili, co EU ve světě znamená. Od studentů nám přišly tři desítky prací. A je to vskutku zajímavé čtení.
Podívat se totiž na Evropskou unii perspektivou mladého člověka nezatíženého stereotypy společnosti může být velmi poučné.

VŠECHNY práce studentů z Olomouckého kraje zveřejňujeme ZDE
Evropská komiseZ těchto prací vzejdou tři vítězové, kteří postoupí do celostátního kola, kde může za své dílo získat kvalitní smartphone značky Apple iPhone nebo Samsung.
Tři vítěze oznámíme v našich novinách, ale také na webu www.denik.cz do konce června.

Evropská unie v budoucnosti

Autor: Natálie Kubištíková, Prostějov
Škola: Střední odborná škola podnikání a obchodu

Těžko říct, jak bude vypadat česká či evropská společnost za 35 let. Nikdo pořádně neví, na čem jsme ani dnes. A i já jsem malý pán na to, abych tu něco změnila.

Jako první možnost, která mě napadá je to, že se Evropská unie může za těch několik let klidně rozpadnout. Druhá možnost je ta, že se opět navrátí do stavu, kdy byla jen soustavou mezinárodních smluv ulehčujících obchod a vztahy a nebo je tu i nějaká třetí možnost. A k té se osobně přikláním nejvíc. EU je socialistická a plná sociálních, kteří se domnívají, že mají právo zasahovat do všeho, že se bez nich prostě neobejdeme a myslí si, že nás, ač už kolikrát dospělé lidi, musí stále vychovávat. Všechno se samozřejmě odehraje postupně a pomalinku polehoučku, aby si toho lidé prakticky nevšimli.

Takže za pár let, dejme tomu těch 35 to já osobně vidím tak, že člověk už si ani sám nevybere, co bude mít dnes k obědu, i to nám bude diktovat stát. Platí nám přece zdravotní pojištění, takže se bude snažit udržet občany zdravé a tím pádem jim přikazovat jíst zdravou stravu.

Podle mě ztratíme i právo na humor. Takový vtip o blondýnách či policistech bude zakázáno říkat, protože to diskriminuje určitou skupinu obyvatel. O rasistickém a černém humoru ani nemluvě, ten bude podle mě zakázán mnohem dřív. Školství bude samozřejmě taky dokonale v rukách státu.

Všechno může ale dopadnout úplně jinak a nikdo nevíme, jak to s naší společností vlastně bude. Je obecně známo, že nás na světe ubývá. Společnost prostě kolabuje, společnost stárne a porodnost se stále snižuje. S takovou tu za chvíli bude jen zlomek lidí v produktivním věku, kterých je naopak potřeba co nejvíce. Například ruští vědci a analytici CIA se již teď společně zamýšlí a vytvořili novou mapu Evropy, která počítá s novými státy a posunutými hranicemi u těch stávajících. Věří totiž, že současné hranice nejsou tak nedotknutelné, jak na první pohled působí. Jak ruské tajné služby zdůrazňují, po těchto změnách nastane kolaps multikulturalizmu. My můžeme jenom doufat, že se nás tyto změny, pakliže k nim opravdu dojde, příliš nedotknou. Rusové ale, co se týká nás, žádnou změnu neplánují a tak by měla Česká republika zůstat beze změn.

Jak se zdá to, že se něco stane tuší v kostech tak nějak všichni. Vždyť přece společnost, kultura i území se po staletí stále mění, tak se není čemu divit. Každý má na tohle asi jiný názor a zamýšlí s námi každý něco jiného. Co se ve skutečnosti stane, je jen ve hvězdách.

Já jsem ráda, že jsem přišla na tento svět v tuhle dobu. Ale to říkají i moji rodiče a prarodiče, že za nich bylo líp, co já vím. Myslím si ale, že naše děti to tu budou mít zase o něco těžší, než to tu máme my. Svět se žene stále kupředu a čím dál tím větší rychlostí. Obávám se, aby tomuto tempu lidstvo za chvíli stačilo.