„Nejoblíbenější stále zůstává bavlna,“ upřesňuje. Ta převládá rovněž u miminkovského oblečení. Co se barev týče, pro holčičky hledají maminky nejčastěji oblečení v růžové barvě, pro kluky zase ty v odstínech hnědé a modré. U nejmenších velikostí je podle ní žádaná i bílá barva. „Myslím si že je to takový symbol čistoty a intuitivně k nově narozeným miminkům patří,“ říká Denisa Čutková, která je maminkou dvou dětí.

Dodala, že kromě barvy je pro rodiče miminek důležitá také praktičnost. „Oblečení se v rámci dne několikrát mění, takže nejoblíbenější jsou overálky a body, které se nemusí oblékat přes hlavičku,“ vysvětluje.

Wednesday Addams outfits:

Zdroj: Youtube

Kojenci

S tím, jak děti rostou, zvyšují se i požadavky na praktičnost oblečení. „Rodiče chtějí nějaké hezčí oblečení, když se někam vyrazí, na ven pak praktické softshellové kalhoty, bundy, overaly,“ říká majitelka trhosvinenského obchodu. Hodně maminek se k ní vrací například pro bavlněné punčošky. „Jsou opravdu kvalitní a bytelné, a i když jsou příjmy některých rodin opravdu omezené, protože jsou náklady na vše dětské opravdu vysoké, maminky pro ně chodí, protože se jim levnější varianta ve finále nevyplatí,“ prozrazuje Denisa Čutková svoje zkušenosti.

Populární jsou stále i „oblíbené“ punčocháče s kšandami. „Jsou velice praktické a žádané, ale v žádném klasickém obchoďáku je bohužel moc nenajdete. Děti v tuto dobu začínají lézt a punčochy tak drží a nepadají ze zadečku dolů,“ poukazuje na další sortiment, který je u ní v obchodě dostupný.

Barvy mají na děti velký vliv. Milují pestrost.
Barvy ovlivňují lidské tělo. Která je pro děti nejvhodnější?

Mezi vzory na dětském oblečení vedou obecně traktory, dinosauři a auta, u dívek třpytky a zdobení. Z hlediska barev je to pro holčičky růžová, nebo fialová, pro kluky vedle modré také zelená, žlutá nebo hnědá.

Malí školáci 

Princeznami chtějí být holčičky, které začnou chodit do školky. Líbí se jim tylové sukýnky, šatičky, třpytivé elastické kalhoty. „Tady už prodáváme i polyester, bereme ho ale pouze u produktů, které mají holografický efekt, třpyt. Výjimečně. Jinak stále vede bavlna a softsheel,“ přibližuje Denisa Čutková módu malých školáků. Od tří let už děti chtějí i licenční zboží jako je Bing, Peppa Pig, Tlapková Patrola.

Ester Ledecká, dcera populárního českého zpěváka Janka Ledeckého, vyhrála na ZOH 2018 hned dvě zlaté medaile.
KVÍZ: Děti slavných rodičů. Otestujte se, jak dobře je znáte

Školáci

Velký zlom nastává u dětí, kteří nastupují do školy. „Maminky chtějí, aby děti nějak ,vypadaly, poptávají tak například džíny - pro holčičky džegíny, pro kluky džínové tepláky,“ vypráví Denisa Čutková s tím, že z hlediska materiálu vede stále softshell.

Móda mezi školáky je závislá také na seriálech, které je možné zhlédnout. „Nyní frčí seriál Wednesday, holčičky tak chtějí vše černé. U kluků Minecraft, stále jde i Spiderman, Tlapková Patrola, Sonic. Další část kluků je stále pro Dinosaury a auta, traktory,“ přiblížila sortiment. Velkým lákadlem jsou obrázky s flitry, které se přetočí, a změní tak v obrázek. „Nabízíme i zboží, kde potisky na oblečení v noci fosforeskují a svítí,“ dodala majitelka obchodu Pampeliška dětem. Ten otevřela proto, aby její klienti mohli najít hezké a kvalitní oblečení, obuv a třeba i dárkové zboží na jednom místě. „Přeci jen je výprava s malými dětmi do obchodu náročná a nákupy přes internet hlavně při koupi obuvi na dlouhou trať,“ uzavírá povídání.