Předchozí
1 z 5
Další

Sen živit se hudbou se mi snad splní v důchodu

Sedmapadesátiletý Miroslav Spilka je rocker tělem i duší. Není divu, narodil se do muzikantské rodiny. K hudbě měl blízko od útlého dětství.

„Odmala jsem se chtěl stát muzikantem. Sestra měla kytaru a otec rodinnou kapelu. První tři akordy mě naučila sestra, pak už jsem byl samouk,“ říká textař, skladatel a zpěvák z Olomouce.

I když se lídr skupiny Perseus zpěvem neživí na profesionální úrovni, minimálně na Hané si vybudoval svoji fanouškovskou základnu, která hltá jeho rockový vzhled, smysluplné texty, tvrdou hudbu a nezaměnitelný smysl pro humor.

Foto 1 - Mirek Spilka doma s kytarou. Občas složí text a písničku představí svým přátelům na Facebooku v akustické verzi. Zejména jeho videa ze záchodu sklízí úspěch.Zdroj: Facebook Miroslava Spilky

Mirek Spilka se vyučil opravářem zemědělských strojů v Uničově. Řemeslu se věnuje dodnes.

„Teď dělám s našim kytaristou Jiřím Ambrosem v Opravně obráběcích strojů v Lutíně,“ přiblížil svůj profesní život.

I přes pracovní povinnosti na muziku nezanevřel, hrál dokonce i na vojně.

„Už v Uničově jsme měli s klukama kapelu. Potom jsem narukoval na vojnu, kde jsem taky hrál a zpíval. A po vojně už to šlo na plný pecky. No a abych měl na tento svůj koníček čas, tak jsem jezdil jako OSVČ se stánkem a prodával všechno, co se dalo sehnat,“ zavzpomínal na minulost. 

Miroslav Spilka (uprostřed) na vojně. Ani dvouletá povinnost v zeleném ho od muziky neodradila.Zdroj: Facebook Miroslava Spilky

Spilkovými hudebními vzory byly hlavně západní kapely, ke kterým byl za socializmu omezený přístup. Poslouchal je nelegálně na rádiu Luxembourg. U nás si oblíbil například legendární Olympic, Katapult nebo Elán, z těch tvrdších třeba Arakain.

Nepočítáme-li vojenské a školní projekty, prvním jeho výraznějším počinem byla skupina Skramasax.„To se psal rok 1985, zařadili jsme se mezi první metalové kapely u nás. Vydali jsme jedno album a v roce 1992 přišel rozpad. Kapela obnovila činnost před čtyřmi lety, já se vrátil v roce 2017 a nyní s nimi občas koncertuju,“ vypráví.

Další výraznou kapelou, která nejen na hanácké hudební scéně zanechala nesmazatelnou stopu, byl Calibos. No a dnes je Mirek Spilka lídrem bandy s názvem Perseus. 

Mirek Spilka (dole uprostřed) se svojí kapelou Calibos válel na Moravě i v Čechách. Skupina se pak rozpadla na dvě části - Calibos a Calibos MS (se Spilkou). Rozchod bolel, staré jizvy se však zahojily a spolupráce Miroslav Spilka - Calibos dnes už opět fZdroj: Facebook Miroslava Spilky

Hudební kariéru má tedy rozjetou na třech frontách a fanoušci se díky tomu mohou těšit na koncerty i nové album.

„Perseus chystá CD. Bude to melodická, celkem technická muzika. Do studia jdeme v březnu. Potom album necháme vylisovat a zařídíme jeho křest. Calibos taky natáčí, tam je to ale ještě v začátku. Se Skramasax točit nebudeme a spíš počkáme, bude-li o kapelu po těch letech ještě zájem,“ má jasno Spilka.

Že vám to příjmení něco říká? No jasně, vždyť Mirkův syn David zazářil v pěvecké soutěži Superstar. Ve finále ho porazil Zbyněk Drda. Hudbě se pořád věnuje, i když už ne tolik přímo na pódiu.

„Má svoje nahrávací studio, se kterým slaví docela úspěch, což mě těší. Zároveň připravuje nové CD a koncertní materiál,“ tvrdí pyšný otec.

Rocker tělem i duší.Zdroj: Facebook Miroslava Spilky

Živit se pouze muzikou v dobré partě. Takový sen má Mirek Spilka a doufá, že se mu splní aspoň v důchodu. Vždycky totiž toužil po profesionální kariéře zpěváka, jehož hudební skupina by se zařadila mezi tuzemské legendy.
„V osobním životě mi stačí bohatě, co mám. Rodinu, spoustu přátel a jediné, co si přeji pro sebe a všechny ostatní, je zdraví,“ prozradil dnes již mírně prošedivělý sympaťák.

Svoje fanoušky v létě nezklame, seznam koncertů se každým dnem rozrůstá.
„Recesfest v Mezicích, Masters of Rock ve Vizovicích, Orgazma Fest na Slovensku, Rockové Válce v Podolí u Mohelnice…. Je toho víc, určitě se máme na co se těšit. A na podzim nás asi čeká zase nějaká ta šňůra po republice,“ vzkázal příznivcům kapely Perseus.

Dlouhé vlasy i vousy trochu zešedivěly, Miroslav Spilka je ale stále plný energie a rozdává radost příznivcům rockové muziky.Zdroj: Facebook Miroslava Spilky