Předchozí
1 z 5
Další

Pomáhala ostatním, sama málem přišla o život

Věra Novotná se narodila 15. června 1974 v Ostrově nad Ohří. V roce 2001 se z pracovních důvodů přistěhovala do Olomouce. Na Hané proslula svojí dobrosrdečností, obětavostí a přátelským přístupem. Díky svému zaměstnání začala působit v neziskovém sektoru.  „Měla jsem připravit program návštěvy stínového ministra práce a sociálních věcí. Šli jsme za nevidomými a vozíčkáři. Tehdy jsem začala přemýšlet o životě handicapovaných,“ vysvětlila.

Věra Novotná z OlomouceZdroj: Lukáš Navarra

Věra se živí politikou a je předsedkyní Dobrého místa pro život. Spolek poskytuje péči a pomoc sociálně slabým a znevýhodněným skupinám. Zastřešuje 26 organizací. „Když nám někdo řekne, že by chtěl darovat peníze, mně se v hlavě okamžitě promítne, kdo by potřeboval pomoc, a propojím je.“ Nejdéle spolupracuje s TyfloCentrem, specializovaným zařízením pro těžce zrakově a jinak postižené občany regionu. Pomáhá školkám, charitě i dětskému domovu.

Věra Novotná z OlomouceZdroj: archiv Věry Novotné

Dobré místo na Hané funguje 10 let. Za tu dobu navázalo kontakty a vytvořilo si síť dobrovolníků, sympatizantů. Nedávno například Věra pomohla zařídit vybavení startovacích bytů v Ústíně, přes něž vstupují do samostatného života bývalí chovanci Dětského domova Olomouc. „Člověk musí neustále pracovat, udržovat si důvěru. Ne vždy je to snadné,“ přiznala Novotná. Velké pracovní nasazení odnesla zdravotními problémy. Rok bojovala se zákeřnou nemocí.

Věra Novotná z OlomouceZdroj: archiv Věry Novotné

„Bylo toho moc. Cítila jsem, že jsem přetížená, ale neuměla jsem vypnout. Navíc se projevila i špatná genetika,“ vrátila se k loňské diagnostice rakoviny prsu. Radikální léčba zabrala a Věra Novotná od jara opět rozdává radost potřebným. Život se ji ale trochu změnil. Ubrala tempo, část projektů předala kolegům, více si užívá života, hlavně s rodinou. „Měla jsem strach, že tu léčbu nezvládnu. To nejhorší mám za sebou, ulevilo se mi,“ svěřila se.

Věra Novotná z OlomouceZdroj: archiv Věry Novotné

Ráda plave, chodí po horách nebo navštěvuje kino, ještě v červnu zamíří na měsíc do lázní. Pětačtyřicetiletá Věra se ale nejvíce těší na jinou událost. Díky prostřední ze tří dcer se v létě stane babičkou, a hned na podzim se vdá za svého přítele Zdeňka. „Slíbili jsme si, že když spolu vydržíme 10 let, vezmeme se. No a letos slavíme desáté výročí,“ culila se sympatická zrzka, která vnímá život s pokorou a umí se obětovat pro druhé. A to doslova. 

Věra Novotná z OlomouceZdroj: Jan Holpuch