„Kde jinde studovat historii než v krásné historické Olomouci,“ má jasno.

Ve studiu nyní pokračuje na Sardinii, kam letos v lednu odcestovala na stáž v rámci programu Erasmus.

„V laboratořích se učím techniky a postupy středověkého umění, především malby a písma,“ říká.

Plány Markétě trochu narušila opatření proti koronaviru, který zasáhl také Itálii. Návštěvu laboratoře dočasně nahradila práce z domu.

„Bez osobního vedení a všech pomůcek to není ono,“ doufá ve zmírnění karantény.

Ovšem její běžný život mimořádná situace tolik neovlivnila.

„Bydlím uprostřed přírody, 4 kilometry od civilizace. S panem domácím chodíme jednou týdne do vsi nakoupit, jinak máme okolo sebe jen hory, stáda koz a obrovskou zahradu.“

Štěpán Guba během ostrého zápasu.
Kluka z Velkého Týnce poznávali Thajci, líčí bojovník Štěpán Guba

Program pro hospůdku

Na dálku sleduje také vývoj situace v Olomouci, kde Markéta se svými spolužáky převzala od původních majitelů historickou hospůdku Citadela. Po obnovení provozu by ráda navázala na zdařilé akce z loňska.

„Mým úkolem je především vymýšlet program ve formě historických workshopů, přednášek. Na podzim šlo třeba o promítání filmu Pláč svatého Šebestiána nebo přednášku o středověké kuchyni i s ochutnávkou,“ prozrazuje. Hospody však zatím zůstávají zavřené, akce zrušené.

Markéta Poskočilová se věnuje popularizaci středověkého písemnictví a knihtisku. Je autorkou projektu Prvotisky pro žáky, studenty či nadšence, kteří se chtějí dozvědět více o podobě prvních tištěných knih.

„Myšlenka stránky prvotisky.cz vznikla během psaní mé diplomové práce, která se týkala prvotisků a olomoucké kapituly. S kolegyní, která od projektu nakonec odstoupila, jsme se inspirovaly online vzdělávací výstavou univerzitní knihovny v Cambridgi,“ vzpomíná.

Olomoucký student Vojtěch Ruskin se s přítelkyní vrátil ze studií v anadaluzské Granadě na začátku epidemie koronaviru
Teplo to vyřeší, říkal španělský domácí. Olomoucký student utekl za pět dvanáct

Středověká písařka a tiskařka

Zájem o živou rekonstrukci historie Markétu přivedl k popularizaci knižní kultury prostřednictvím postavy středověké písařky a tiskařky.

„Podílím se na řemeslných ukázkách během historických akcí, festivalů, na hradech nebo jarmarcích. Spolupracuji s institucemi i školami.“

Mimo to přetváří moderní texty do historické podoby či tvoří kopie originálních rukopisů. Její dílo lze obdivovat i na facebookové stránce Písařka.

„Mojí druhou vášní je horská turistika. Co jiného také čekat od holky z Jesenicka,“ uzavírá s úsměvem.