Čtenáři Olomouckého deníku si mohli zvolit svého nejoblíbenějšího umělce Moravského divadle Olomouc.

V anketě na našem webu mohli hlasovat ve třech kategoriích, a to pro člena
ČINOHRY
BALETU 
OPERY A OPERETY
.

V každé kategorii zvítězil umělec s největším počtem hlasů. Dohromady tedy vznikli tři vítězové.

Vyhlášení Ceny čtenářů Olomouckého deníku proběhne na slavnostním zahájení sezony Moravského divadla Olomouc v neděli 1. září. Hlasovat jste mohli do středy 28. srpna 2013.

Nominovaní v kategorii opera a opereta - HLASOVALI JSTE V ANKETĚ NÍŽE

Barbora Polášková

Barbora Polášková

Hudební vzdělání získala na konzervatoři v Praze a v Plzni a na řadě mistrovských kurzů doma i v zahraničí. Své vzdělání si doplnila úspěšným studiem jazyků na Univerzitě Karlově. Vystupuje pravidelně po celé republice, jako sólistka absolvovala i turné po Japonsku a Izraeli a vystupuje s předními českými orchestry.V roce 2009 jí vyšly dva kompaktní disky s operními áriemi 19. a 20. století a s hudbou současného skladatele Zdeňka Zahradníka.
V červnu 2010 Barbora Polášková úspěšně debutovala jako Carmen v Moravském divadle Olomouc.

David Szendiuch

David Szendiuch

V roce 1994 absolvoval Konzervatoř v Brně. Téhož roku nastoupil do operního sboru Janáčkova divadla v Brně. Od roku 1997 hostuje v opeře v Plzni. Roku 1999 nastoupil jako sólista opery a operety Moravského divadla Olomouc. Od roku 2005 hostuje v Národním divadle Brno v opeře Mozart a Salieri, se kterou se zúčastnil turné po Japonsku. Zároveň se věnuje koncertní činnosti a pravidelně spolupracuje s většinou filharmonických orchestrů České republiky.

Elena Gazdíková

Elena Gazdíková

Narodila se v Bratislavě. V oboru sólový zpěv absolvovala Bratislavskou konzervatoř. Již v pátém ročníku hostovala ve Slovenském národním divadle v roli jednoho z trojice géniú v Mozartově Kouzelné flétně. Ve studiích pokračovala na Janáčkově akademii múzických umění v Brně. Zúčastnila se mezinárodních pěveckých kurzů v rakouském Wörglu. Absolutorium ukončila na Vysoké škole múzických umění v Bratislavě. Jako posluchačka VŠMÚ hostovala na prknech Janáčkovy opery v roli Arseny ve Straussově Cikánském baronovi a v roli První lesní žínky v Dvořákově Rusalce v Moravském divadle Olomouc, kde získala angažmá a kde působí dodnes.

Jakub Rousek

Jakub Rousek

Narodil se v Olomouci. Od roku 2004 začal soukromě studovat operní zpěv pod vedením Václava Málka. Roku 2008 byl po tříletém angažmá člena sboru opery a operety angažován jako sólista opery a operety na téže scéně Moravského divadla. Od roku 2008 se pravidelně zúčastňuje koncertních turné Beethovenovi 9.symfonie a Orffovi Carminy Burany na předních německých a belgických koncertních podiích. Koncertoval také s filharmonií Hradec Králové v Obecním domě v Praze v jeho oblíbené písni o Opékané labuti v Carmině Buraně.

Lea Vítková

Lea Vítková

Absolventka Vysoké školy múzických umění v Bratislavě. Věnuje se koncertnímu i opernímu zpěvu. Věnuje se též pedagogické činnosti na Konzervatoři P. J. Vejvanovského v Kroměříži, kde působí jako pedagog klasického zpěvu. Od roku 2000 sólistka Moravského divadla Olomouc.

Petr Martínek

Petr Martínek

Pochází z Prostějova. Na JAMU v Brně studoval obor zpěv. V roce 1990 získal 2. cenu na Mezinárodní soutěži mladých pěvců ve Vídni a umístění v této soutěži znamenalo také několik koncertů v Rakousku, z nichž jeden byl pod patronací a přímou účastí španělského tenoristy José Carrerase.V Moravském divadle Olomouc působí od roku 1990. Průběžně hostuje v brněnské opeře, opavském a ostravském divadle i v Národním divadle v Praze. Vedle operního působení se věnuje i koncertní činnosti, a to především oratorní.

Zdeňka Mollíková

Zdeňka Mollíková

Narodila se ve Znojmě a vystudovala zpěv na brněnské konzervatoři. Po studiu působí nejprve na dvě sezony v brněnské operetě, v roce 1980 pak nastupuje jako sólistka opery do Moravského divadla v Olomouci, kde působí dodnes. Na svém repertoáru má 70 hlavních rolí mladodramatického a dramatického sopránu z děl českých a světových autorů.  V letech 1980-1988 byla stálým hostem na scéně Národního divadla v Praze, účinkovala zde v operách Zuzana Vojířová, Prodaná nevěsta, Hubička. Micaelu z Bizetovy Carmen pak zpívala i na Pražském jaru. V roce 1990 začala její spolupráce s Národním divadlem v Brně, kde jejími stěžejní inscenacemi byly Nabucco, Madame Butterfly, Simone Boccanegra, a Rusalka Hostuje také v zahraničí, což dokládá úspěšné turné po Itálii a Německu s Pergolesiho Stabat Mater.