Ten spolu s částí hereckého osazenstva filmu Strašidla v pátek odpoledne přijel divákům do olomouckého multikina Cinestar snímek představit.

Kromě Zdeňka Trošky rozdávali na autogramiádě své podpisy hlavní protagonista hejkal Hugo alias Bronislav Kotiš, jeho pohádkový syn Eleanor v podání Petra Šimčáka nebo herec Matěj Hádek, který v příběhu ztvárnil režiséra.

„Hugo je lenivé, ale opravdu hodné strašidlo a také vášnivý kuřák. Do hejkání se mu ani moc nechce. Musel je naplno předvést vlastně jenom proto, aby získal práci," prozradil Bronislav Kotiš, který si však při natáčení své hejkání užíval tak moc, že ho musel štáb trochu usměrňovat.

Zdeněk Troška, který po komediální trilogii Babovřesky uvádí poprvé od roku 2011 do kin pohádku, upozorňuje na úskalí, která se s natáčením tohoto žánru pojí.

„Nejtěžší je zůstat pohádce věrný. Má totiž svoje neměnná pravidla, zákonitosti, a když se jakkoli svévolně poruší, tak se to tvůrcům vymstí, diváci jsou zklamaní," upozornil filmař.

Zároveň podle něj mohou děti i dospělí vidět ve Strašidlech odraz současné společnosti.

„Pohádka je odrazem našeho světa. Všichni jsme strašidla, která straší na úřadech, ve školách, v životě. I taková učitelka matematiky může být tak trochu strašidlo," pousmál se Zdeněk Troška.