U městských hradeb se sešlo téměř pět desítek kytaristů, ale i další hudebníci a návštěvníci, kteří si nenechali ujít tento ojedinělý hudební zážitek.

Ilustrační foto
Muže povalili na zem a okradli, na Prvního máje

Ve srovnání s minulými roky, kdy si v Přerově vždy na prvního máje dávali dostaveníčko pravicoví radikálové, je to příjemná změna.

Místo pochodování městem a skandování hesel se ulicemi nesl zvuk kytar a prostranství u hradeb obsadili fanoušci Jimiho Hendrixe. Legendární skladby přitom nezazněly v podání jednoho, ale hned sedmačtyřiceti kytaristů.

Někdo dorazil jen tak se španělkou a bude hrát akusticky, jiný zapojuje do komba elektrickou kytaru.

Dirigentem téměř padesátičlenného orchestru kytaristů je sbormistr Dětského pěveckého sboru Vocantes Michal Sabadáš. Bez jeho přesných pokynů by se společné hraní neobešlo a nastal by nejspíše chaos.

Pálení čarodějnic v Tovačově
Vyhlášené pálení čarodějnic v Tovačově přilákalo stovky lidí

Příště propojení s Brnem?

Pokořit rekord ve společném hraní kytaristů, jenž padl ve stejný den i v polské Wroclawi, přijela až z Brna Zdena Jelínková.

„Dozvěděla jsem se to z internetu a neváhala ani chvilku. Skladby nejsou nijak náročné na akordy, takže se to dá zvládnout, a když vyšlo i pěkné počasí, hned jsem vyrazila," líčí.

Kytaru si koupila před třemi lety a hraje na ni asi rok.

„Jsem nadšená, že jsou tu i lidé mého věku, kterým je tak kolem padesátky. Atmosféra i volba místa je inspirující, takže bych chtěla něco podobného uspořádat příští rok i u nás v Brně. Kdyby se obě moravská města propojila telemostem a rekord by se sečetl za celou republiku, bylo by to skvělé," plánuje si.

Veteránská jízda zručnosti v Přerově
Parádní veteráni se v Přerově utkali v jízdě zručnosti

Hendrix změnil svět rocku

Ke společnému hraní na hradbách se připojili profesionální kytaristé, ale i žáci pod vedením svých učitelů Ivana Němečka, Bohdana Mrtvého a Petra Vařáka.

Dorazili ale i nadšenci, kteří si chtěli jen tak vyzkoušet, jak to půjde.

Tahouny padesátičlenného sboru byli muzikanti z Olomouce a Přerova, kteří pro tuto příležitost vytvořili originální hudební formaci.
Přerovský zpěvák a kytarista Petr Skácel si střihl song „Hey Joe" od Jimiho Hendrixe, David Záleský z olomoucké skupiny Blues Power pak Knockin´on Heaven´s Door" od Boba Dylana a skladba „The House of the Rising Sun" skupiny The Animals zazněla v podání Jana Tomeška.

„V kapele hrajeme i skladby od Jimiho Hendrixe a podle mě je to jeden z revolucionářů rockové hudby. Mám ho nesmírně rád, poslouchám jeho muziku a je to persóna, která navždycky změnila svět rocku a blues," hodnotí zpěvák David Záleský.

Ilustrační foto.
Po hádce skočil do zámeckého příkopu. Měl v sobě skoro 3 promile

Užít si skvělé odpoledne

Organizátoři přerovského kytarového rekordu se nechali inspirovat nápadem v polské Wroclawi, kde se podobná setkání hudebníků konají pravidelně už od roku 2003.

„Loni se počet účastníků vyšplhal na neuvěřitelné číslo - 7 356 hráčů na kytaru," zmiňuje Pavel Ondrůj z Nadačního fondu Blues nad Bečvou.

Podle něj se k této akci v průběhu minulých let přidala i jiná města - Minsk, Oberhausen, Kolbotten, Drezno nebo Madrid.

„I když se nám asi nepodaří pokořit wroclawský rekord, smyslem kytarového happeningu je přilákat ke společnému hraní ty, kteří mají rádi Jimiho Hendrixe, a užít si skvělé odpoledne," dodává.

Rekord padl i v galerii

Návštěvnost i díky vydařenému počasí předčila očekávání. Kromě sedmačtyřiceti kytaristů, kteří se aktivně zapojili do hraní, se přišlo na hradby podívat na šest stovek lidí.

Rekord padl i v Galerii města Přerova, kde si mohli lidé naposledy prohlédnout výstavu obrazů hudebníka Laca Decziho.

„Za jediný den se na ni přišlo podívat na 341 návštěvníků," pochvaluje si vedoucí galerie Lada Galová.

Výstava olejomaleb známého jazzového trumpetisty Laca Decziho v Galerii města Přerova
Derniéra výstavy Laca Decziho je zrušena