Dramaturg a režisér Milan Šotek tak připomene osobnost autora her Emila Artura Longena, který měl mimo jiné rozhodující vliv na uměleckou kariéru krále komiků Vlasty Buriana.

„Z Longena je tiskem dostupných na šedesát frašek, často o jediném aktu. Nakonec jsem sáhl po dvou jeho nejznámějších a z mého pohledu nejživotnějších hrách," vysvětlil Šotek, který se souborem činohry aktovky nastudoval.

Podle režiséra je nová inscenace založená na komediálním až groteskním rozehrávání situací.

„Longen psal chvatně, aktovku často za jedinou noc, a dopředu tedy počítal s dotvořením ze strany konkrétních herců, ať už to byl Burian, Ferenc Futurista nebo Saša Rašilov. Díky tomu jsem mohl obě aktovky obsadit stejnými herci. Jsou v nich zakódovány stejné počty figur a podobné typy," popsal.

Dvě role si v pátečním představení zahraje například Jaroslav Krejčí.

V první aktovce se představí jako ministr, který se snaží zakrýt poměr s milenkou, v druhé jako muž považovaný svým okolím za mrtvolu a ducha.

„V něčem jsou si obě postavy podobné, ale charakterově se rozcházejí. Hraní v kabaretu mě baví a užívám si to, přestože jde o žánr, který je spíše atypický a speciální. Vše je záměrně trochu předimenzované a přehnané, což se projevuje v našem herectví, v líčení a kostýmech," uvedl Krejčí.

V první aktovce si zahraje i herečka Vendula Fialová, která ztvární postavu Lolotky.

„Jde o jednoduchou naivku, která ale ví, že v jednoduchosti je krása. Také si uvědomuje, co na muže platí," popsala s úsměvem Fialová.

V dalších rolích se představí například Ivana Plíhalová, Lenka Kočišová, Tereza Richtrová či Vojtěch Lipina.

Prostředí kabaretu a cirkusu je patrné i ze scény a kostýmů.

„Vzali jsme Longena za slovo a první aktovku umístili do cirkusové manéže. Druhá bude zase více expresionistická. Cirkus a exprese, to jsou ostatně charakteristiky Longenova herectví," zdůraznil dramaturg a režisér Milan Šotek.

Premiéra dvou zábavných aktovek, Ministr a jeho dítě a Dezertér z Volšan, se uskuteční v pátek 21. června v 19 hodin.