Zájmové výstavy pořádají v Žerotíně koncem zimy už tradičně. Tentokrát na víkend zvolili ohlédnutí zpět. „Téma jsme nedávali, určili jsme jen časové rozpětí. Zhruba do 60. let minulého století. Pamětníci si ještě vzpomenou. Hlavně aby děti a mladší věděli, co se dřív dělalo a vyrábělo, jak se žilo," přiblížil zaměření spolupořadatel a místostarosta Jiří Vrána.

Expozice ukazuje techniku jako fotoaparáty, kamery nebo přehrávače, panenky, knihy, hry kuchyňské pomocníky a taky podobu někdejších politických nástěnek.

Věci jsou mnohdy ještě funkční. „Životnost výrobků byla podstatně jiná než dnes. Teď výrobci chtějí rychle otáčet, nemají moc zájem, aby to dlouho sloužilo. Ale aby za pár let zase prodali," srovnal organizátor.

I když výstava je skromnější, na některých předmětech jako hodinky nebo věci do kuchyně je vidět vývoj. „Zejména ty starší už jsou někdy takové, že nad nimi musejí lidé přemýšlet, k čemu dřív sloužily," zastavil se Jiří Vrána u části s vybavením kuchyně.

Několik vystavených věcí je jeho, jinak jde převážně o výpůjčky obyvatel Žerotína. Jen tři veteránská auta zaparkovaná před budovou jsou odjinud.

Největší tahák? „Hodně se mi líbí vyřezávané hodiny. Kukají a je v nich schovaný panáček, který v celou troubí čas," vybírá pořadatel výrazný kus.

Zájmová výstava v malém sále KSZ je otevřená ještě v neděli od 13 do 17 hodin. Vstupné je dobrovolné.