Podobný význam bude mít inscenace také pro režiséra Michaela Taranta, neboť jde o poslední titul, který v Olomouci nastuduje coby umělecký šéf činohry.

„Jde o krásnou, magickou hru, ale rovněž složitou. Náš soubor dozrál k tomu, aby tento text nastudoval. Určitě je to velká výzva. Navazujeme na naši společnou práci na Hamletovi a pokoušíme se jít dál," okomentoval režisér Michael Tarant.

Do spletité romance z roku 1611 uvede diváky titulní bouře, kvůli níž ztroskotá loď vezoucí neapolského krále Alonsa a milánského vévodu Antonia.

Nikdo z trosečníků netuší, že bouři vyvolal Prospero, který se Antoniovi mstí za to, že jej před dvanácti lety zbavil trůnu a poslal ho i s dcerou Mirandou v děravém člunu na moře.

Prosperem bývalý Hamlet

Milovníci dramat Williama Shakespeara uvidí v hlavní roli Prospera vynikajícího herce Petra Kubese, který v Olomouci již zazářil v předchozí shakespearovské inscenaci Hamlet.

„Tak jako Hamlet, i Prospero uvažuje o pomstě, ale uvědomuje si její úskalí a dokáže v sobě najít odpuštění. Pro herce je takový part požehnáním. Je skvělé být na jevišti a prožívat s ostatními něco výjimečného," popsal své pocity Petr Kubes.

Do role Prosperovy dcery Mirandy obsadil režisér Tarant Vendulu Fialovou, která se s touto postavou už jednou setkala.

„Letos mi opravdu došlo, že u divadla už jsem nějakou dobu, protože začínám hrát role, které jsem už jednou dostala. Mirandu jsem nazkoušela v mém prvním angažmá v Šumperku, ale tahle Miranda je jiná a nacházím v ní mnoho nového," prozradila Vendula Fialová.

V dalších úlohách se divákům představí například Roman Vencl, jako Alonso vystoupí Jaroslav Krejčí a v úloze netvora Kalibana alternují dva hosté, Jiří Nebenführ a Josef Vrána.

Scéna s točnou

Inscenace Bouře však nebude jen o vynikajících hereckých výkonech. Důležitou součástí hry je také pohybová složka. Na té se podílel bývalý sólista baletu pražského Národního divadla a dlouholetý šéf plzeňského baletu Jiří Pokorný.

„V případě Hamleta dotvářel pohyb atmosféru u jednotlivých postav. V Bouři se snažíme více dělat obrazy. Mladí členové olomoucké činohry jsou na tom pohybově velmi dobře, a to neříkám proto, že cítím povinnost chválit," řekl Jiří Pokorný.

Pomyslnou třešničkou na dortu bude scéna, která využívá točnu uprostřed jeviště.

Premiéra Bouře se uskuteční v pátek 19. února v 19 hodin a půjde o vůbec první uvedení této Shakespearovy hry na olomouckém jevišti. Nejbližší reprízy jsou naplánované na 22. a 27. února.