Ve čtvrtek vpodvečer ji tam slavnostně zahájí zkušený cestovatel Rudolf Švaříček.

K vidění budou atraktivní expozice z Nepálu, Tibetu, Bhútánu a Indie, jež jsou sestaveny z autentických předmětů, které si Rudolf Švaříček přivezl ze svých cest.

Výstava je jedinečná také v tom, že se zájemci mohou všech exponátů dotýkat a prohlédnout si je z bezprostřední blízkosti.

Záběr expozic Šangri-la je velice široký. Pokrývá jak exotickou krajinu, přírodu či lidská obydlí, tak i duchovní sféru.

„Vše začíná v barvitém animismu, působivém zrodu odlišných kultur. Projdeme bujnou džunglí s živými zvířaty. Expozici mnoha vděčných zážitkových instalací provázejí stovky velkoplošných fotografií a tisíce cenných sbírkových předmětů. Všude se mísí vůně buddhistických tyčinek, indického koření, čajů i lampiček jačího loje," popsal výstavu cestovatel Rudolf Švaříček.

Diváci se na výstavě setkají se sněžným levhartem, tygrem či sloním bohem Ganéšou. Mohou si zahrát na indický sitár, což je mnohostrunný hudební nástroj z rodiny louten, či na tibetské mystické mísy.

„K vidění budou tisíce předmětů, které jsem sbíral přes dvacet let. Dohromady zabírají osm kamionů. Návštěvníci se budou moci projít skutečnými stavbami. Čeká na ně indická ulice, mešita i tibetské domy," uvedl Rudolf Švaříček.

Výstavu zahájil Dalajláma

Výstava Šangri-laO jedinečnosti výstavy svědčí už její název Šangri-la, což je jméno vybájené rajské krajiny věčného štěstí, která se má dle legend ukrývat v jednom z nesčetných horských údolí tajemného Himálaje.

„Sám jsem toto místo v Himálaji nikdy nenašel, ale krásným zážitkem pro mě bylo už to, že nám výstavu Šangri-la v Bratislavě zahájil dalajláma. Dlouho jsme žili s tím, že otevře i výstavu v Olomouci, ale nakonec to nevyšlo. I tak si myslím, že pro příchozí to bude obrovský zážitek a přímo v Olomouci se podívají do Nepálu, Tibetu či Indie," doplnil Rudolf Švaříček.

Samostatná část expozice je věnována našim nejznámějším cestovatelům Jiřímu Hanzelkovi a Miroslavu Zikmundovi a také výstupům na sedm nejvyšších hor světa.

Právě dobývání velehor je Rudolfu Švaříčkovi velmi blízké a návštěvníci se na výstavě dozví i o jeho letitém příteli, rekordmanovi v počtu výstupů na Mount Everest Apa Šerpovi.

Výstava Šangri-la bude v objektu někdejšího autosalonu v Sokolské ulici otevřena od pátku do března příštího roku, vždy od úterý do neděle od 11 do 18 hodin.