Na jevišti se objeví při příležitosti šesti-stého výročí mučednické smrti tohoto významného českého myslitele a církevního reformátora.

Originální způsob, jak se s touto významnou osobností české historie důvěrněji seznámit, vytvořil skladatel a hudebník Richard Pachman.

„Oratorium posluchače provádí prostřednictvím písní a přednesu Husovým životem a seznamuje je s jeho osobností, myšlenkami a postoji," vysvětlil Richard Pachman, který se divákům představí i v titulní roli mistra Jana Husa.

Spolu s ním vystoupí takové hvězdy, jako je Ilona Csáková v roli královny Žofie, Dita Hořínková coby Matka, Andrej Beneš jako král Zikmund a nebude chybět ani Komorní sbor Mistra Jakoubka ze Stříbra.

Režie se ujala Irena Žantovská.

Publikum se však s tímto dílem nesetkává poprvé.

Za deset let od své premiéry se scénické oratorium Mistr Jan Hus objevilo na domácích pódiích hned v několika verzích.

Diváci jej mohli vidět jako velké scénické představení, komorní verzi o dvou interpretech nebo jako přednáškový koncert pro školy.

Nyní bude uvedeno ve formě velkého scénického představení.

„Jsem velmi rád, že se podařilo pro olomoucké publikum získat toto výjimečné představení olomouckého rodáka. Uvedením díla v jeho velkém scénickém provedení chceme podtrhnout význam skutečnosti, že jde o šestisté výročí Husova upálení," řekl primátor Olomouce Antonín Staněk, který nad představením převzal záštitu.

Výjimečný kulturní zážitek čeká návštěvníky Moravského divadla 1. července od 19 hodin.

Vstupenky si zájemci mohou koupit na pokladně Moravského divadla Olomouc nebo on-line na webových stránkách www.moravskedivadlo.cz.