Letos v dubnu překvapila fanoušky multižánrové formace –123 Min. zpráva, že po pěti letech opouští sestavu bubeník Vajgl.

„V poslední době, mimo jiné díky intenzivnímu hudebnímu životu, jsem zanedbal spoustu věcí v osobním životě a nyní cítím, že je čas věnovat se jim trochu víc. Po spoustě krásných zájezdů a koncertů s kapelou u nás i ve světě bych se teď chtěl na čas zastavit a trochu si od toho koncertního maratónu odpočinout,“ okomentoval své rozhodnutí Vajgl, jehož služeb využily v minulosti například kapely Čechomor, Vlatav či Wanastowi Vjecy.

Kontakt s fanoušky mu však zjevně chyběl, a proto vyrazil na začátku listopadu na turné s projektem Drumwave. Cílem koncertní série má být představení úlohy bicích nástrojů v nejrůznějších žánrových i výrazových proměnách.

Středeční koncert začíná ve 20 hodin a talentovaného hudebníka podpoří na pódiu Klaudius Kryšpín (Pražský výběr) a Zdeněk Zdeněk (doprovodná kapela Heleny Vondráčkové). Během turné vznikne záznam pro DVD, které vyjde na jaře příštího roku.

Pokud se v souvislosti s koncertní nabídkou olomouckého U-klubu dá hovořit o nějaké tradici, určitě je spojená s kapelou J.A.R. Vystupuje zde každoročně, tentokrát si udělá čas ve čtvrtek ve 21 hodin.

„Jestli dobře počítám, tak už u nás hrají minimálně poosmé. Prostředí klubu je pro ně určitě mnohem příjemnější než velká hala. Je to kapela pro fajnšmekry, kterých je ale naštěstí čím dál víc,“ zdůraznil šéf U-klubu Leo Friedl. Jeho slova potvrzuje už samotný seznam členů pražské skupiny.

Dan Bárta patří k nejoceňovanějším českým zpěvákům, Roman Holý zvládá kromě hraní a skládání hudby i produkci a třeba Robert Balzar vystupuje jednak se svým jazzovým triem, ale i po boku Hany Hegerové či Lucie Bílé.