Specialista na dílo Leoše Janáčka, Antonína Dvořáka či Bohuslava Martinů a také nadšený obdivovatel a znalec moravské lidové hudby Michael Beckerman z New York University ho převezme ve středu 12. listopadu.

Ocenění je za za rozvoj muzikologie a přínos pro českou kulturu.

Profesor Beckerman se vedle Janáčka a Dvořáka věnuje také dílu Adama Michny z Otradovic, Jaroslava Ježka, Ervina Schulhoffa nebo takzvaným terezínským autorům. O české hudbě zorganizoval několik velkých mezinárodních konferencí, napsal šedesát studií, šest knih a sborníků a pracuje na dalších.

Působil především na Washington University, University of California a New York University.

„Svou vysokoškolskou výukou dějin české hudby ovlivnil stovky studentů, z nichž dnes nejméně dvacet přednáší o české hudbě na vysokých školách nejen v USA, ale po celém světě," řekl Jan Vičar z katedry muzikologie filozofické fakulty.

Do Olomouce přijel Michael Beckerman poprvé v roce 1997 na pozvání katedry muzikologie, naposledy ve městě přednášel loni.

V den ocenění se s ním může veřejnost opět setkat v kapli Božího těla v Uměleckém centru univerzity na besedě Davida Hrbka, která začíná v 16 hodin.