V budoucnu se otevře lapidárium, připomenou významné osobnosti a pokračování se dočká i divácky atraktivní výstava O moravských zločinech a trestech.

„Možná bude i egyptská mumie," prozradil ředitel muzea Břetislav Holásek v rozhovoru pro Deník.

Za výstavu Jiří Suchý získalo Vlastivědné muzeum v Olomouci Cenu města. Jak jste si večer předávání užil?
Velmi a řečeno s trochou nadsázky, připadal mi jako muzejní. Ocenění totiž dále dostali také historik a bohemista Jiří Fiala či archeolog Vít Dohnal, což jsou lidé úzce spjatí s muzeem. A navíc se večer tak nějak točil kolem Semaforu a Jiřího Suchého. Loňský rok byl úspěšný, i přes všechny stavební úpravy a s nimi spojená různá omezení. Získali jsme cenu Gloria Musaealis a ocenění přišlo i od našeho zřizovatele Olomouckého kraje. Je příjemné, když vidíme výsledky našeho snažení.

S jakými ohlasy se setkaly muzejní novinky, jako jsou dvě nové dlouhodobé expozice nebo nový vstup do budovy?
Zatím jsme zachytili většinou pozitivní ohlasy. Sami jsme potom rádi, že nový vchod už není vrátnicí, ale skutečnou recepcí. Dobré ohlasy máme i na nové expozice, zejména pak na Přírodu Olomouckého kraje, kde se mohou děti pořádně „vyřádit". Na obě může navíc zajít i nevidomý návštěvník, který tu najde více než dvě stě speciálních popisků. V budoucnu potom uvidíme, jak se nám osvědčí jednotné vstupné.

V současnosti zve muzeum třeba na velkou policejní výstavu O moravských zločinech a trestech. Měla by se dočkat i dalšího dílu.
Do dvou let se skutečně dočká pokračování. Opět by měla být rozdělená na dvě části. Ta první se bude věnovat zajímavému období po roce 1945 a druhá, větší část bude o vývoji policie až do roku 1990. V souvislosti s výstavou chystáme i velkou publikaci, která dějiny policie na Moravě a v Čechách zmapuje. To je jedna z velkých výstav, které nás čekají.

A jaké budou další?
Plánujeme připomenout Františka Josefa I., už jsme začali jednat i s dalšími institucemi. A společně s olomouckým arcibiskupstvím plánujeme výstavu, která se bude věnovat významným osobnostem z řad duchovenstva , o nichž se moc neví. Například biskup Josef Karel Matocha, který byl neskutečně perzekvován.
Navíc chystáme otevření nové stálé expozice ve spolupráci s univerzitou.

Jak to vypadá s lapidáriem v nově zrekonstruovaných sálech depozitářů Vlastivědného muzea na rohu Denisovy a Univerzitní ulice?
Otevřeme ho koncem tohoto roku nebo začátkem příštího. Budou tu desítky kamenných památek a také unikátní stará kupecká loď.
Do budoucna plánujeme ještě jednu velkou výstavu. Prozradit zatím mohu jediné, a sice, že pokud to vyjde, bude jí dominovat egyptská mumie. Je to sice složité a nákladné, ale zatím jsme na dobré cestě.
Příští rok připomeneme výročí Cyrila a Metoděje, blíží se také výročí první světové války. Navíc chystáme expozici významných osobností Olomouce a okolí a s krajem plánujeme podstatně větší využití obou multifunkčních sálů, Václava III. a Radeckého. Samostatnou kapitolou jsou naše mimoolomoucká zařízení, hlavně zámek a park v Čechách pod Kosířem a Arboretum v Bílé Lhotě.