Inscenace, která bude jednou z největších ozdob repertoáru činohry, vznikla pod vedením slovenského režiséra Matúše Oľhy.

Premiéru tragické hry o jednom nedobrovolném sňatku si mohou diváci vychutnat už v pátek v 19 hodin.

Příběh inspirovaný skutečnými osudy dvacetileté Marie Horákové, která se musela provdat za staršího vdovce se třemi dětmi, patří k vrcholným dílům vesnického realismu a režisér Matúš Oľha vycházel při přípravě hry právě z původního znění textu z roku 1894.

„Zachoval jsem scény a situace, které se předtím běžně škrtaly. Vrátil jsem se především k monologu Vávry ve čtvrtém dějství, který ho ukazuje v lidštější podobě. Na druhou stranu jsme vyškrtli několik menších, okrajových rolí, které pro samotný příběh nejsou až tak podstatné" upozornil Matúš Oľha.

V titulní úloze mladé Maryši se divákům představí herečka Vendula Fialová, pro níž jde o první setkání s dramatickou rolí.

„Účinkovala jsem převážně v komediích. Když jsem se dozvěděla, že budu hrát Maryšu, střídala se ve mně radost i obavy současně," poslala své pocity Vendula Filaová. Režisér Matúš Oľha však o jejím hereckém potenciálu pro tuto postavu nepochyboval ani na minutu.

„Jsem přesvědčený, že to byla velmi správná volba. Měl jsem možnost vidět tu několik představení, abych se ujistil, že jsem vybral správně. A proces zkoušení mě v tom jenom utvrdil," doplnil Oľha. Do role jejího milence Francka obsadil talentovaného herce Romana Vencla.

Postavu mlynáře Vávry, kterého Maryša nakonec otráví kávou, si zahraje Jaroslav Krejčí a roli jejího otce Lízala ztvární Václav Bahník. Právě postavu otce chtěl režisér představit ve více současném duchu.

„Doba nám přináší téma businessu a peněz. Tím pádem je i jednání otce Lízala pro diváka více současné. Chtěl jsem, aby bylo více patrné, že i když svou dceru provdá za staršího muže, má ji rád. Jde mu v podstatě o to, aby ji finančně zabezpečil a ona se v budoucnu měla dobře," vysvětlil Oľha.

Moravské nářečí? Ideální pro Olomouc

Menší obavy působil účinkující fakt, že Maryša je psaná v moravském nářečí, ale podle režiséra ji právě toto obzvlášť předurčuje k inscenování v Olomouci.

„Musím říct, že z textu psaného v nářečí jsem měla největší obavy. Ale je pravda, že když stejně hovoří na jevišti i ostatní kolegové, přijde mi to najednou přirozené a tak nějak to plyne," popsala Vendula Fialová, která bude na jevišti i zpívat za doprovodu živé kapely.

Atmosféru celé hry dokreslí také scéna, jejímž autorem je režisérův dlouholetý spolupracovník a přítel Jaroslav Valek.

„Základem je prostor, který by měl mít mystický rozměr. Je to současně exteriér i interiér, má podobu kruhu, který jakoby uzavíral hlavní hrdinku do samoty," doplnil Matúš Oľha.

Páteční premiéra hry Maryša začíná v Moravském divadle Olomouc v 19 hodin a nejbližší reprízy jsou naplánovány na 10., 18. a 24. března vždy ve stejný čas.