Soutěžní kolekci stejně jako v minulých letech dominují hrané filmy, mezi nimi diváci najdou komedie, kriminální thrillery, psychologická dramata nebo příběhy.

„Dále představíme i filmy animované, dokumentární, experimenty nebo jeden videoklip,“ shrnul ředitel festivalu Aleš Langer.

Pro osmatřicátý ročník bylo vybráno dvaatřicet filmů.

„Počet je zhruba stejný jako loni a podobný je i počet všech filmů, které na adresu festivalu přišly,“ doplnil Aleš Langer.

Dohromady o účast v soutěži bojovalo 54 filmů. I některé z nich ale budou k vidění, a to v rámci nesoutěžního promítání. Projekce soutěžní potom ohodnotí odborná porota.

„Vedle filmových pedagogů Martina Čiháka a Tomáše Dorušky v ní zasednou také někdejší ředitel Letní filmové školy Jiří Králík, scenáristka a režisérka Simona Oktábcová a režisér Zdeněk Jiráský, tvůrce Poupat, nejlepšího českého filmu loňského roku,“ sdělil Aleš Langer s tím, že cílem festivalu není jen představit mladou a nadějnou tvorbu nebo ji ocenit, ale to hlavní se pro něho odehrává v diskusích.

„Zpětná vazba je pro mladé autory velmi důležitá,“ upozornil Aleš Langer.

Celkem 32 snímků, kterých se milovníci filmu dočkají v hlavním programu, míří do Uničova z celé České republiky.

Olomoucký Jež z Chorvatska

Z okruhu olomouckých autorů se lidé například mohou těšit na snímek Jana Haluzy.

„Na Mladou kameru jezdím se svými filmy pravidelně. Získal jsem zde i několik cen. Letos budu na Mladé kameře už počtvrté a v soutěži mám svůj film Do tmy, který jsem natočil podle scénáře Tomáše Zabilanského. Jedná se o paranoidní thriller, který svým pojetí vychází z poetiky filmů noir,“ okomentoval filmař Jan Haluza.

Se sci-fi komedií potom dorazí Ondřej Pavliš alias Andy Fehu, další olomoucký režisér. Představí se tu se snímkem Jež, který vznikl v Chorvatsku.

„Natáčeli jsme ho během týdenního pobytu. Pracuje s chorvatsko-českými klišé a hrají v něm jak herci, tak i neherci,“ prozradil Ondřej Pavliš.

V bonusové nabídce festivalu pak dojde i na zmíněná Poupata, film bude možné zhlédnout v poslední den festivalu. V rámci doprovodného programu se diváci dále dočkají i jednoho překvapení.

Mladou kameru totiž navštíví Bohdan Sláma. Vedle toho, že jeho snímek Čtyři slunce festival ve čtvrtek 22. března v 18 hodin zahájí, známý režisér tu vystoupí také jako hudebník spolu se svými přáteli.