Výstava sochaře, malíře, ilustrátora a tanečníka Františka Skály zůstane v Muzeu moderního umění do 19. srpna. V průřezu nabízí jeho dílo od osmdesátých let do současnosti. K vidění jsou sochy, objekty, instalace, fotografie, obrazy nebo kresby. „Kromě klasických materiálů používá i netradiční materiály jako mýdlo, molitan, chleba, uhlí, vejce, kosti, brambory, plísně, traviny, palmové listy, sušené plody, žíně či mořské řasy," uvedl kurátor výstavy Michal Soukup.

Z mořských řas tu návštěvníci najdou třeba slavnou sérii Hlav duchů. Na výstavě nechybí ani proslulé kytary, molitanový elvisovský oblek nebo obří gramofon. Součástí je i výstava ilustrací v Divadle hudby.

V prostorách Muzea umění Olomouc naleznou návštěvníci výstavu s názvem Ol-03–12, která představuje tvorbu tří osobností olomoucké výtvarné kultury, grafika Ondřeje Michálka, malíře kreslíře Oldřicha Šemberu a sochaře Jiřího Žlebka. Spojení právě těchto autorů vychází i z jejich společného zájmu o komunikaci s okolím.

„Ať už se jedná o možnosti dialogu mezi lidmi v existenciálních grafických listech Michálkových a v groteskních sochách Žlebkových nebo o kontakt a prolnutí světa techniky a přírody v malbách a kresbách Šemberových," popsal kurátor Ivo Binder.

Dílo tři generačně spřízněných umělců, kteří spolu také studovali na olomoucké univerzitě, bude na výstavě do září. Jak již je v muzeu dobrým zvykem, vyšly k výstavě také katalogy. Právě o ně mohou lidé do 23. září soutěžit. Podrobnosti najdou zájemci na www.olmuart.cz.

Do Japonska zve až do 2. září Arcidiecézní muzeum Olomouc, a sice na výběr japonského umění z českých sbírek pod hlavičkou Stín kvetoucí sakury. Zde se lidé seznámí s japonským uměním druhé poloviny 19. století a počátku 20. století. Objevují se tu dřevořezy nebo slonovinové kolekce.

„Stín kvetoucí sakury návštěvníkům umožní nahlédnout do exotického světa japonské kultury, který je pro nás vzdálený nejen zeměpisně, ale v případě vystavených exponátů i časově. O to intenzivněji můžeme vnímat velký zájem a vášeň sběratelů druhé poloviny devatenáctého a počátku dvacátého století, kteří v tomto umění objevovali nové, inspirativní a dosud neprozkoumané světy," dodala kurátorka Gabriela Elbelová.

V Arcidecézním muzeu mají až do konce září práce rodáka ze slovinské Lublaně Josipa Plečnika (1872–1957). Dílo významného architekta tu prezentují fotky uměleckého historika a znalce Plečnikova díla Damjana Prelovšeka. Doplňují je dva modely pražského chrámu Nejsvětějšího Srdce Páně a vzácné ukázky liturgických předmětů, které Plečnik pro kostel navrhl.