„Mám rád benefice a matiné, myslím, že to k divadlu patří. Vzhledem k životním jubileím v souboru nám přišlo jako dobrý nápad, oslavit narozeniny v divadle, s kolegy a přáteli," uvedl Michael Tarant. Olomoucká činohra se v průběhu galavečera pochlubí ukázkami toho nejlepšího z aktuálního repertoáru.

„Úvod obstará písnička z hudební pohádky My se vlka nebojíme, dojde na monology z inscenací Periferie a Ženitba a diváci se dočkají také tanečních výstupů z titulů Krvavá svatba a Periferie. Oslavenkyně Vlasta Hartlová pak ukázkami z inscenace Dva na smetišti připomene osobnost Pavla Dostála. Na jevišti ale nebudou vystupovat jen herci, například inspicientka Věra Šindlářová se představí coby tanečnice flamenca," přiblížila program herečka Ivana Plíhalová. „

Jak na galavečeru, tak na koncertu šansonů se chceme pochlubit tím, jak kvalitní je současná podoba olomoucké činohry. Soubor je ve vynikající formě a jsou v něm velmi talentovaní umělci," doplnil Tarant.

Na úterním galavečeru vystoupí i písničkář Jaromír Nohavica, který s Michaelem Tarantem spolupracoval na nastudování oper Figarova svatba a Don Giovanni. Také další hosté se s režisérem setkali na divadelních prknech.

„Jsem rád, že zde zazpívá Linda Ballová a Marianna Pillárová. Dorazí také benátský rodák a vynikající operní sólista Gianluca Zampieri, který se mnou spolupracoval například na olomoucké inscenaci Attila, oceňovaný ruský barytonista Nikolaj Někrassov nebo slovenský tenorista Miroslav Dvorský," uvedl Tarant. Oslavencům svými výstupy poblahopřejí také sólisté opery, operety a baletního souboru a baletka Renáta Mrózková nejen zatančí, ale i zazpívá.

Pokus o rekord 

Jak účinkující, tak i návštěvníci se navíc budou podílet na uskutečnění českého rekordu.

„Chceme vytvořit rekord v hromadném zpěvu písně Proč bychom se netěšili z opery Prodaná nevěsta. Diváci dostanou noty a text písně a mohou se připojit k účinkujícím na pódiu," dodal k večeru Michael Tarant.

Začátek pondělního šansonového podvečera je v 17 hodin a úterní galavečer startuje v 19 hodin. Vstupenky na obě představení jsou v prodeji v pokladně divadla.

Kristýna Kovaříková