Součástí večera bylo také předání ocenění, která byla udělena na základě hlasování čtenářů Olomouckého deníku.

Za činohru získal cenu čtenářů herec, dramatik a režisér Roman Vencl, za operu a operetu Jan Přibyl a za balet Ivo Jambor, který se stal také absolutním vítězem Ceny čtenářů Olomouckého deníku. Cenu převzal z rukou šéfredaktora Olomouckého deníku Martina Dostála 

Výsledky ANKETY ZDE

Diváci mohli v rámci slavnostního programu okusit také ukázky z inscenací, které MDO uvede v nadcházející sezóně.

Viděli například balety Rusalka a Spartakus, opery Hubička a Lazebník sevillský nebo muzikáů Škalí léta.

Galavečer nabídl také árii Rigoletta a dvě ukázky z opery Kouzelná flétna od W. A. Mozarta.

Vylepšené foyer

Budova Moravského divadla na Horním náměstí prošla o prázdninách částečnou rekonstrukcí.

Její návštěvníci už delší dobu poukazovali na špatný stav dámských toalet.

„V návaznosti na loňskou rekonstrukci pánských toalet došlo o prázdninách ke kompletní rekonstrukci dámských WC," uvedl ředitel MDO Pavel Hekela.

„Především se navýšila kapacita, takže ženy nebudou muset v budoucnu stát nepříjemné fronty," dodal.

Na rekonstrukci přispělo statutární město Olomouc a přišla přibližně na půl druhého milionu korun.

Divadlo pak z vlastních prostředků udělalo změny ve foyer. Přibyly například věšáky a sedací nábytek.

Nové jsou i hlavní vchodové dveře.

„Opravy přišly zhruba na tři miliony korun, což je částka, kterou divadlo letos vybralo nad plán. Investováním do oprav foyer a zlepšováním zákaznického servisu chceme poděkovat diváků za podporu," zdůraznil Hekela.

Drobečky z perníku i léto na kole

MDO v dnešním roce chystá několik premiér.

První z nich jsou Drobečky z perníku, které se po červnové předpremiéře dočkají 4. září premiéry. Hořká komedie pochází z pera amerického dramatika Neila Simona a jeho režie se ujal Bodan Kokotek.

„Postavy v této hře utíkají k humoru, aby se oprostily od smutného a tragického. Je to výborně napsaný text," řekl polský režisér.

Hlavní roli se zhostila Ivana Plíhalová. „Předpremiéra pro mne byla velkým překvapením. Jednak bylo skoro celé hlediště a hlavně – všechny ohlasy diváků byly velmi pozitivní," neskrývala nadšení Plíhalová.

„Proto doufám, že se mi přes prázdniny podařilo udržet všechno v paměti a po jedné generálce podám přinejmenším takový výkon jako v červnu," vyjádřila se herečka.

Druhou premiérou bude Léto na kole, které MDO uvede poprvé 25. září. Je to hra plná dvojsmyslů, která ukazuje, že ne vždy platí stereotypy.

Hlavními postavami jsou mladí manželé Becky a John, kteří čekají své první společné dítě. Jenže zatímco John se neustále strachuje, Becky si užívá života, což jejího manžela štve.

Poslední premiérou bude opereta o třech dějstvích Rytíř Modrovous, na kterou se diváci mohou těšit v premiéře od 16. října.

Příběh podivného šlechtice, vraždícího své manželky a šířícího kolem sebe děs a hrůzu, je autory libreta, ale hlavně samotným Offenbachem a jeho divadelním géniem, pojat jako vtipná a veselá fraška, plná zdravé lidovosti a francouzského espritu. Příběh je pojat jako vtipná a veselá fraška.