„Na publikum by měla dýchnout atmosféra třicátých let plná noblesy a gentlemanského chování,“ naznačila režisérka, jejíž nápad ztvárnit tuto hru se zalíbil i uměleckému šéfovi souboru opery a operety Miloslavu Oswaldovi.

„V rámci dramaturgie se snažím uvádět české lidové operety. Když jsem se díval, kdy naposledy bylo toto komediální dílo u nás inscenováno, neváhal jsem ho zařadit. Kromě dlouhé prodlevy mě přesvědčila i oblíbenost operety,“ prozradil.

Přestože jde o úspěšné dílo, většina herců se s ním setkává poprvé. Například Barbara Sabella, která si během představení musí poradit s nářečím.

„Vůbec jsem nevěděla, do čeho jdu. Po přečtení scénáře jsem si všimla, že je to hodně činoherní role, a doufala jsem, že se s tím srovnám. Nářečí nebylo na tom všem to nejtěžší. Vždycky je těžší hrát komickou roli než vážnou, protože co se vám může zdát vtipné, pro diváka vtipné být nemusí,“ sdělila představitelka dcery Hančí.

V dalších rolích se objeví Petr Martínek, Lucie Skácelíková Janderková, Ondřej Doležal, Martin Štolba, Jakub Tolaš, Zdeňka Mollíková či Libor Olma alias Matěj Štětivec.

„Dášu Hlubkovou znám spoustu let, spolupracovali jsme už v ostravském divadle. Vždycky umí perfektně vystihnout jádro každého díla. Jsem rád, že spolu můžeme zase dělat,“ netajil radost herec.

Silnice mezi Štarnovem a Štěpánovem, místní částí Benátky, přetnula uzavírka. Motoristé musejí po objížďce, ač je tato silnice třetí třídy na Šternberk stanovena jako objížďka po uzavření mostu Komenského v Olomouci.
Uzavírka na Chomoutov ještě nemá razítko. Na Štarnov už cestu zavřeli

Pes na scéně

Na scéně nebude chybět ani nejlepší přítel člověka – pes jménem Mary Burian.

„Naučili jsme ho, kdy má přeběhnout jeviště, takže teď ho dostáváme do hry formou pamlsků. Ještě týden a Mary se neunese, protože na zkouškách vždycky sní pytel piškotů. Jednou nám dokonce utekl ze zákulisí a šel si dojíst svoje rekvizity přímo ve chvíli, kdy na jevišti zpíval sbor,“ smála se Hlubková.

Jelikož Jára Beneš byl dvorním skladatelem Vlasty Buriana, hudební prvky známé například z filmů To neznáte Hadimršku nebo Přednosta stanice lze rozpoznat i v této operetě.

„Divák jistě zaznamená tango či foxtrot, je tam také klasika – smyčce, klarinet, saxofon. A žestě, které připomínají swing,“ prozradil šéfdirigent Petr Šumník.

Nadjezd nad dálnicí D46 a exit u Olšan u Prostějova
Exit na D46 u Olšan zprůjezdní zřejmě později

Orchestr na jevišti

Orchestr výjimečně nebude v orchestřišti, ale přímo na jevišti. „Asi to bude pro sólisty oříšek, protože členové orchestru bývají zvyklí alespoň periferně vnímat dirigenta. Tady k němu budou otočení zády, čelem k publiku,“ doplnil.

Premiéra české lidové operety „Na tý louce zelený“ je naplánována na pátek 5. října, druhé představení herci odehrají v sobotu 6. října. V obou případech se příběh ze třicátých let minulého století začne odehrávat v 19 hodin.

Zároveň půjde o první vystoupení pod novým ředitelem Moravského divadla Davida Gerneše, který byl oficiálně uveden do funkce v pondělí. 

Podjezd pro cyklisty na Hvězdné
Cyklisté už mohou u Štarnova bezpečně pod most

Opereta „Na tý louce zelený“ autora Járy Beneše byla poprvé představena veřejnosti roku 1935 v pražském Tylově divadle (dnes Divadlo Na Fidlovačce). Téměř ihned zlidověla, o čemž svědčí neuvěřitelných 600 divadelních repríz během jednoho roku. Dodnes patří v České republice mezi nejoblíbenější a nejčastěji uváděná díla, úspěch zaznamenala také v Rakousku či USA. K její popularitě přispěl i film Karla Lamače s Jaroslavem Kohoutem, Věrou Ferbasovou a Oldřichem Novým v hlavních rolích. Příběh plný lidového humoru se odehrává na velkostatku v jižních Čechách.
V Moravském divadle se tato opereta dočkala čtyř nastudování, její poslední olomouckou premiéru si diváci užili v listopadu 2001.