Nabídka zahrnuje jen klasická díla jako Othello, Idiot, Dalibor či La Traviata, ale i pohádku, muzikálový večer a netradiční pohybové divadlo.

Nebude chybět ani další možnost zvolit si další titul na přání. Repertoár nových inscenací pak doplní reprízy divácky úspěšných představení z minulých sezon.

„Dramaturgický plán na příští sezonu jsme začali připravovat už loni v říjnu. Nejde přitom jen o to, dohodnout se na konkrétních titulech, ale musíme rovněž zvážit, jestli na ně máme dostatek uměleckých pracovníků a jestli je realizace konkrétní inscenace finančně dostupná,“ přiblížil ředitel MDO Václav Kožušník.

Největší zastoupení má v seznamu premiér soubor činohry. Ten zahájí sezonu stejně jako vloni pohádkovým titulem. Roman Groszmann a Jan Šotkovský napsali a scénicky připraví text s názvem Jak se hovnivál chtěl stát motýlem. Činoherní dramaturgie tentokrát vedle osvědčených her vsadila i na experiment a žánrovou rozmanitost.

Příležitosti pro diváky i herce

„Vycházeli jsme z toho, aby nabídka byla pestrá a zasáhla co nejširší publikum. Při výběru her jsme samozřejmě mysleli i na zajímavé příležitosti pro herce. Diváci si tak můžou vybrat jak mezi komedií klasickou, kterou zastupuje slavná Mandragora, tak současnou reprezentovanou britskými autory. Chceme oslovit i studenty, pro které je hlavně určena premiéra inscenace Maškaráda podle knihy Terryho Pratchetta,“ vyjmenoval dramaturg Miroslav Ondra.

Zajímavým experiment slibuje inscenace hry Tančírna vycházející ze stejnojmenného filmu Ettoreho Scoly.

„Hlavním hrdinou je zde taneční lokál, v nemž se každou dekádu scházejí stejní lidé. Prostřednictvím jejich tance a použité hudby tak sledujeme společenský vývoj v průběhu téměř celého dvacátého století. Zajímavostí je, že v celém představení nepadne jediné slovo,“ popsal Ondra.

Stejně jako vloni i tentokrát si diváci zvolí takzvaný titul na přání. Do poloviny září mohou své hlasy posílat crazy komedii plné nechtěných záměn A je to v pytli!, situační komedii o následcích loučení se svobodou Úžasná svatba a lehce erotické veselohře Klíčovou dírkou. Vedení činohry hodlá rovněž pokračovat v uvádění komorních inscenací ve Dvořákově sále a v cyklu čteného divadla v Tramtarii.

Milovníky česky zpívané opery jistě potěší zařazení Dalibora od Bedřicha Smetany. Režie se ujme uznávaný Michael Tarant, který slavil v Olomouci úspěch s Verdiho Attilou.

„Bude ještě nutné upravit archaický a pro dnešní generaci nestravitelný text. Aktualizace se ujme anglista a překladatel Pavel Drábek, samozřejmě s ohledem na to, aby libreto stále odpovídalo hudebnímu zápisu,“ prozradila šéfka souboru opery a operety Ludmila Machytková a představila současně další operní titul, který čeká v MDO debut.

„Straka zlodějka italského skladatele Gioacchina Rossiniho vychází ze skutečné události, kdy služebná byla neprávem obviněna z krádeže stříbrných příborů. V lednu a v ůnoru uvedeme tuto inscenaci i na scénách v Německu,“ upozornila Machytková.

Žánr operety zastupuje v nové sezoně Boccaccio Franze von Suppého a slavné muzikálové melodie pak zazní ve speciálním Muzikálovém večeru.

"Inspirovali jsme se večery konanými s velkým ohlasem v Brně. Zároveň chceme představit dlouholetého člena divadelního orchestru a špičkového jazzového klavíristu Richarda Mlynáře. Ten momentálně píše původní skladbu, kterou posléze premiérově zahraje,“ prozradila Machytková.

Balet s playbackem a orchestrem

Baletní soubor tradičně nabídne jednu inscenaci s reprodukovanou hudbou (světová premiéra Královny Margot s doprovodem Petra Iljiče Čajkovského) a jednu s živým orchestrem (Radúz a Mahulena).

Z předchozích sezon se v programu té následující objeví celkem dvacet inscenací včetně divácky úspěšného baletu The Beatles & Queen, komponovaného večera Requiem/Carmina Burana, opery Attila, operety Veselá vdova a komedie Dámský krejčí a pohádky Pidínci a modrý kocour.