Mezi dvanácti připravovanými tituly má největší zastoupení činohra, která také zahájí sezonu komediálně laděným Robinem Hoodem.

Smát se však diváci budou například i u inscenace Jméno.

„Francouzskou komedii Jméno, která je mimochodem naprosto jednoznačně nejlepší konverzační komedií současnosti, bude režírovat Petr Veselý. I pro něj to bude návrat do Moravského divadla po mnohaleté pauze. Má mou plnou důvěru," upozornil nový umělecký šéf Roman Vencl, který v příští sezoně nastuduje komedii Central Park West svého velkého oblíbence Woodyho Allena.

Premiérového uvedení se dočká také divadelní adaptace filmu Thomase Vinterberga Rodinná slavnost a osudy i vztahy francouzských prokletých básníků Verlainea a Rimbauda přiblíží inscenace Úplné zatmění.

Návrat režiséra

Díky spolupráci se souborem opery a operety se do Olomouce vrátí režisér Jan Antonín Pitínský, který zde před dvěma lety režíroval oceňovanou inscenaci Pád Antikrista.

Tentokrát se bude podílet na nastudování Řeckých pašijí Bohuslava Martinů.

„Napadlo mě, že po Pádu Antikrista by bylo vhodné zařadit do repertoáru dílo českého autora z uplynulého století, které není běžně inscenované. Na spolupráci s panem režisérem Pitínským mám výborné vzpomínky. Autorem hudebního nastudování je Petr Šumník, který má k dílu Martinů velký vztah," řekl umělecký šéf souboru Miloslav Oswald.

Příznivce klasické opery pak jistě potěší uvedení Pucciniho Bohémy.

„Inscenaci bude režírovat Andrea Hlinková a už nyní můžu říct, že se její pojetí bude nést v klasickém duchu pařížské bohémy první poloviny 19. století," přiblížil Oswald. Operetní žánr zastoupí Lehárova Země úsměvů a Stelibského retro Hledám děvče na boogie woogie, které osloví fanoušky prvorepublikových hudebních komedií.

Balet Othello

Na klasiku sází v letošní sezoně také soubor baletu. Po Macbethovi a Romeovi a Julii se znovu vrátí k dílu Williama Shakespeara.

Tentokrát si režisér a choreograf Robert Balogh vybral příběh žárlivého Othella.

„Pro inscenaci této tragédie jsem zvolil hudbu gruzínského skladatele Alexeje Mačavarianiho. V titulní roli se představí sólista našeho souboru Damani Campbell Williams," uvedl Robert Balogh. Druhou baletní premiérou příští sezony bude Minkusův Don Quijote.

Oblíbené kousky

Kromě novinkových inscenací se návštěvníci divadla mohou v příští sezoně těšit také na reprízy oblíbených titulů sezon předchozích, jako jsou balety Labutí jezero, Spící krasavice, Rusalka či Spartakus, komedie Když se zhasne a Sluha dvou pánů.

Zájemci o předplatné na příští sezonu si je mohou koupit na pokladně Moravského divadla od 16. května.

Stávající předplatitelé mohou další sezonu přednostně prodloužit od 11. dubna do 11. května. Cena vstupného je stejná jako v předešlé sezoně.