Po inscenacích Tarzan a Spící krasavice se děti z Baletního studia Moravského divadla představí v premiéře inscenace Odysseus.

„Antické téma jsme vybrali ve snaze posunout se někam jinam. Pohádek a bezduchých záležitostí vidíme dost v televizi, proto se snažíme zvyšovat laťku a trochu děti přimět, aby se zajímaly i o jiné příběhy. Řecká dramata a speciálně Odysseus patří k velmi zajímavým dílům," uvedl režisér Robert Balogh.

Na taneční choreografii se podílel společně s trenéry studia Sylvou Pospíšilovou a Lukášem Cenkem.

„Děti jsou hrozně nadšené, rády chodí i na představení, na nichž neúčinkují, k dospělým tanečníkům vzhlíží, pamatují si jejich jména a sledují jejich kariéru, naopak profesionálové dětem rádi vše vysvětlí," popsala vzájemné vztahy účastníků Sylva Pospíšilová.

„Myslím si, že když do produkce zapojíme i děti, tak se bude zájem o balet zvyšovat. Když totiž příbuzní přijdou na vystoupení a vidí, jak to jejich potomky baví, tak začnou mít o balet zájem sami. Věřím v sílu duchovna, skrytou v tanečním umění," doplnil režisér.

„Vycházeli jsme z původních předloh, inspirovali jsme se jak Šrámkovým veršovaným překladem, tak Petiškovou verzí," přiblížil vznik scénáře dramaturg Tomáš Lehotský.

„Snažili jsme se být věrní originálu, vynechali jsme pouze místa, která by mohla děti příliš vyděsit, například epizodu u lidožravých Laistrygonů, přidali jsme ale postavu Medúzy," dodal dramaturg Lehotský.

Šedesátka dětí

V inscenaci se představí na šedesát dětských účastníků mezi čtyřmi a čtrnácti lety.

Diváci si budou moci užít velkolepou show, doplněnou hudbou Ramina Djawadiho z amerického filmu Souboj titánů či zpěvem Lisy Gerrard, která nazpívala písně k filmům Gladiátor či Trója. Chybět nebude ani světelný design Bohuslava Krause.

Premiéra začne v 17 hodin, druhá premiéra se uskuteční o den později ve stejnou hodinu. (kc)