K osobnosti Freddieho Mercuryho se soubor vrací po osmi letech, kdy divadlo uvedlo úspěšnou baletní inscenaci The Beatles & Queen. Tentokrát má však představení jinou dramaturgii.

Na libretu totiž se šéfem souboru Robertem Balogem spolupracoval Mercuryho osobní tajemník Peter Freestone.

„Z původní inscenace jsem zachoval ty nejlepší momenty. Tím nejmarkantnějším rozdílem oproti předchozí verzi bude nová dramaturgická koncepce celého baletu, ve kterém se budu snažit o dodání větší autenticity hlavním postavám. Uslyšíme více skladeb, větší prostor dostanou nejen členové skupiny, ale i nejbližší Freddieho přátelé Mary Austin, Barbara Valentin nebo Jim Hutton. Inscenace je založena na preciznosti tance, unikátních animacích, dokonalých světlech, zvuku i jedinečných kostýmech," přiblížil Robert Balogh.

Baletní představení QUEEN - The show must go on! v Moravském divadle Olomouc

Baletní představení QUEEN - The show must go on! v Moravském divadle Olomouc. Autor: DENÍK/Jiří Kopáč

V soukromí tichý, na pódiu gigant

Balet nabídne divákům nejen vynikající hudbu a výkony tanečníků, ale díky spolupráci s Peterem Freestonem nahlédnou i do osobního života Freddieho Mercuryho.

„Poskytl jsem Robertu Baloghovi některá fakta ze života Freddieho a kapely Queen, aby je mohl do inscenace zapracovat," naznačil Freestone a poukázal na odlišné chování Mercuryho na koncertech a v soukromí.

„Byl tu Freddie, gigant na pódiu, který dokázal držet celý svět na dlani, a pak Freddie, který nedokázal vejít sám do místnosti, kde byli cizí lidé. V soukromí byl Freddie tichý, plachý člověk," popsal Mercuryho tajemník Peter Freestone.

Baletní představení QUEEN - The show must go on! v Moravském divadle Olomouc

Baletní představení QUEEN - The show must go on! v Moravském divadle Olomouc. Autor: DENÍK/Jiří Kopáč

V hlavní roli fanoušek kapely

Stejně jako v baletu The Beatles & Queen i v nové inscenaci ztvární postavu legendárního zpěváka Ivo Jambor, který je dlouholetým fanouškem skupiny Queen.

„Je to pro mě splněný sen a vrchol mé taneční kariéry. A samozřejmě ohromná čest. Je jasné, že mě nikdo s Freddiem srovnávat nemůže. Budu rád, když se nám povede potěšit fanoušky kapely a uctít tak jeho památku," prozradil Ivo Jambor, který bude alternovat s Lukášem Cenkem.

Představení dokreslí také originální výtvarná složka. Scénu navrhl renomovaný scénograf Jan Dušek, o kostýmy se postarali Oldřich Vojta a jeho asistent Adam Kost.

Páteční i sobotní premiéra baletu Queen – The show must go on jsou už vyprodané, diváci si však mohou koupit vstupenky na další uvedení, které se koná o týden později v pátek 22. dubna v 19 hodin, nebo 9. května.