Moravského barda, který každý rok vždy zcela zaplnil náměstí v rodném Přerově oblíbenými vánočními koncerty, připomene i vystoupení v Olomouci.

Ve velkém studiu Českého rozhlasu na olomouckém Horním náměstí v sobotu 8. března tátovy písně zazpívá Pavel Novák mladší.

Na živě vysílaném koncertě zahraje i jeho vnuk a pozvání přijal také další přerovský rodák skladatel, textař a hudebník Jaroslav Wykrent.

Sobotní představení v Olomouci začíná v 19 hodin a vstup je zdarma.  

Zdroj: Youtube

Pivo se točí všude stejně

Po Pavlu Novákovi zůstaly nejen písně, které se vryly do paměti, ale i knížky a televizní pořady pro děti.

V roce 1997 byla natočena také rozhlasová četba z cestopisu Jak jsem zpíval klokanům aneb Pivo se točí všude stejně, voda naopak.

V úpravě Jana Sulovského a v režii Zdenky Tkadlečkové ji načetl sám autor.

Pavel Novák v ní vzpomíná na cestu po Austrálii, kterou absolvoval se svou manželkou Olgou, potkal na ní řadu krajanů a s některými se spřátelil natolik, že dodnes v létě navštěvují na chalupě jeho rodinu.

V textu najdeme svědectví o vřelých setkáních s lidmi, kteří si s sebou za oceán odnesli nahrávky, fotky, ale hlavně vzpomínky na moravského zpěváka, který od dob počátků českého bigbítu a rocku patřil ke špičce naší populární hudby.

Pavel Novák vypráví o setkání s exotickou přírodou a australskými zvířaty, popisuje, jak na něj zapůsobila tamní velkoměstská architektura, atmosféra Sydney i život zdejších farmářů a lidí, kteří se tam po odchodu z domova etablovali.

Tisíce Přerovanů si nenechaly ujít tradiční koncert Pavla Nováka,

Jaroslav Wykrent a Pavel Novák na vánočním koncertě na přerovském náměstí TGM v roce 2008. Dva měsíce poté zpěvák podlehl boji s rakovinou. 

Úcta k hostitelům a moravskost

Při koncertech na svém australském turné se doprovázel na kytaru a používal také nahrávku z magnetofonové kazety.

Přitom si sám dělal zvukaře a ovládal přehrávač, takže došlo třeba i k docela složité situaci při koncertě ve třetím největším australském městě Brisbane, kde před plným sálem zjistil, že kazeta je na nesprávné straně a během písničky ji musel přetočit a najít pauzu mezi první a druhou nahrávkou. Nakonec vše dobře dopadlo.

I tyto s humorem a nadhledem vyprávěné vzpomínky najdeme nejen v knížce, ale i v rozhlasovém zpracování.

„V interpretaci Pavla Nováka cítíme celou jeho osobnost, lehkost, skromnost, úctu k hostitelům i takovou českost nebo moravskost, to všechno je v té nahrávce cítit," říká redaktor a dramaturg Jan Sulovský.

Režisérka Zdenka Tkadlečková dodává: „Moje práce byla minimální, on totiž Pavel Novák, i když nebyl herec, přišel skvěle připravený." Vzpomíná také na optimismus a energii, kterou kolem sebe Pavel Novák šířil i v době, kdy už na tom nebyl zdravotně dobře a musel absolvovat chemoterapie.

Tehdy mu prý hodně pomáhaly děti, pro které připravoval řadu pořadů a vystoupení.

V sobotu koncert, v neděli čtení

Atmosféru knížky i jejího rozhlasového zpracování připomene cyklus Hlásí se Olomouc v pravidelném čase v neděli ve čtrnáct hodin a třicet minut.

Po zprávách v osmnáct hodin se pak můžete zaposlouchat do první části šestidílné četby na pokračování.

Kromě toho připravil Český rozhlas Olomouc na tuto sobotu speciální program věnovaný památce přerovského zpěváka.

Lady magazín Ivany Plíhalové hodinu před polednem přiblíží Pavlův život očima jeho dcery a vnučky.

Večer potom vše vyvrcholí od devatenácti hodin živě vysílaným koncertem Pavla Nováka mladšího, ve skupině The Aeronauts zase hraje vnuk Lukáš Jochymek a jako speciální host vystoupí další přerovský rodák, skladatel, textař a muzikant Jaroslav Wykrent.

Vstup na koncert ve velkém studiu na Horním náměstí 21 v Olomouci je volný. (asp)