Festival opět uvítá i speciálního michelinského hosta, Maďarku Eszter Palágyi, jedinou šéfkuchařku ve střední Evropě oceněnou michelinskou hvězdou. Novinkou je změna ve způsobu placení za ochutnávky: jednotná měna valašský gastroš přechází z dosavadní tištěné podoby do elektronické. K úhradě budou sloužit dobíjecí čipy.

Festivalový program odstartuje už dnes večer posezením u míchaných drinků vedle penzionu U Dorňákůa hudebním podvečerem s Bolkem Vjaclovským a ochutnávkou specialit zlínské Bistrotéky Valachy. Ve Spa hotelu Lanterna se uskuteční zahajovací galavečeře místního týmu šéfkuchaře Josefa Tydlačky a Cocktail bar Lanterna chystá speciální degustaci šampaňského.

DVANÁCT GASTRO ZASTÁVEK, SPOUSTA DOBROT

Hlavní program gastrofestivalu se koná v sobotu 5. a neděli 6. října od 9 do 18 hodin. Návštěvníci mohou v tomto čase putovat 3,5 km dlouhým údolím Léskové a na dvanácti gastro zastávkách u místních hotelů, penzionůa hospůdek ochutnávat nejrůznější dobroty místních i hostujících kuchařů. Mezi gastro zastávkami se mohou procházet po cyklostezce Bečva, nebo se popovézt turistickým vláčkem, historickými autobusy a limuzínami či koňskými povozy.

Hotel Horal nabídne své vyhlášené zvěřinové speciality. Penzion Pod Pralesem jehněčí a speciální várku piva ze svého pivovaru, u Galiku zavoní valašská zabíjačka, U Dorňáků budou vařit, grilovat a zpívat Kysučtí zbojníci, tým hotelu Lanterna představí to nejlepšíz moderní valašské gastronomie, u hotelu Babská degustace zpestří kouzelník a u hotelu Pod Javorem se budou servírovat ukrajinské speciality.

Své vlastní gastro zastávky budou mít v údolí i hostující podniky Bistrotéka Valachy ze Zlína a restaurace Albert Málek z Rožnova pod Radhoštěm.

SPECIALITY Z MAĎARSKA, VIETNAMU I EGYPTA

Opět přijedou také tradiční hostéz Maďarska s mangalicí, gulášem, langoši i zajímavými produkty včetně pálenek. Zajímavostí bude Street Food sekce s hmyzími a šnečími specialitami, vietnamskou a egyptskou kuchyní a francouzskými palačinkami u penzionu Dolinka. Mezi rarity, kterou budou k ochutnání, patří třeba kozí zmrzlina, pečený býk nebo pštros na grilu.

Lákadlem gastrofestivalu je i vyhlášený farmářský trh plný pečlivě vybraných producentů, který zpestří menší řemeslný jarmark. Navíc si tu s Muzeem regionu Valašsko zkusíte, jak se mlelo obilí ve středověku.
Zpestřením budou živá hudba, kuchařské show nebo frgálová manufaktura, ve které si může kdokoli zkusit vyrobit tradiční valašský koláč frgál.

Třešinkou na dortu pro náročné gurmány je sobotní Michelinská galavečeře a nedělní Michelinský oběd hostující šéfkuchařky Eszter Palágyi ve Spa hotelu Lanterna.

„V době, kdy restauracím vládnou převážně muži, je tato mladá Maďarka skutečnou raritou. Čtrnáct let sbírala zkušenosti v nejlepších podnicích v Anglii, Francii a Německu a po návratu domů teď slaví jeden triumf za druhým. Nejenže opakovaně obhájila michelinskou hvězdu, ale „svou“ restauraci Costes přivedla již třikrát za sebou k prvnímu místu v TOP 10 restaurací Maďarska a třikrát za sebou byla také vyhlášena jako Chef of the year v Maďarsku,“ říká Tomáš Blabla, ředitel Karlovského gastrofestivalu.

Více: www.KarlovskyGastrofestival.cz