Festival dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět slaví letos desáté narozeniny. Při této příležitosti už obdržel několik dárků včetně Čestného uznání Organizace spojených národů, tím nejpříjemnějším je však pro jeho organizátory bezesporu zvyšující se počet hostitelských měst. K loňským šestnácti přibylo tento rok dalších dvanáct.

Mezi již tradiční regionální pořadatele přehlídky patří olomoucké Divadlo hudby. K němu se letos poprvé přidalo i kino Metropol.

„Náš festival je velmi ambiciózní a věříme, že právě touto cestou můžeme podpořit boj za lidská práva ve světě. Klademe však důraz nejen na poselství filmu, ale i na kvalitu technické stránky dokumentů,“ zdůraznila koordinátorka festivalu v regionech Lenka Lovicarová.

Filmy z USA, Velké Británie i Palestiny

Na letošní ročník se přihlásilo více než 1500 snímků. Z nich vybrali organizátoři do užší soutěže 138 dokumentů a současně šest desítek snímků pro uvedení v regionech. Během ledna letošního roku pak pořadatelé festivalu v jednotlivých městech vybírali ty nejzajímavější z nabídnutých snímků pro svůj program.

V Olomouci se diváci mohou těšit na celkem osmnáct snímků z USA, Francie, Velké Británie, skandinávských zemí, ale také z Kuby a Palestiny.

„Tituly, které jsme vybrali, lze rozdělit do čtyř tematických sekcí. Celý pondělní program bude věnován současnému Rusku, úterý je ve znamení světových diktátorů, takže promítneme například dokument o běloruském prezidentovi Lukašenkovi Kalinovského náměstí. Tématem korupce a klientelismu se zabývá vynikající snímek Jak dál v Africe o britském reportérovi, který se vydává za obyvatele Keni a zjišťuje, komu všemu je třeba dát úplatek, aby člověk vůbec přežil. Posledním významným tématem je pak muslimský svět reflektovaný v dokumentu Proklaté karikatury,“ popsal dramaturg Tomáš Fürst.

Součástí přehlídky jsou tradičně i besedy s pozvanými hosty.

Do Olomouce letos zavítá například novinářka Petra Procházková, odborník na Blízký východ Marek Čejka, senátor Jaromír Štětina, ale rovněž i turkmenský uprchlík Farid Tukhbatullin, který je jedním z protagonistů finského dokumentu Ve stínu proroka.

Obrovský zájem o projekce pro školy

Nedílnou součást tvoří také projekce pro základní a střední školy, které letos proběhnou od pondělka do příští středy 19. března každý všední den v 8, 10.30 a 13 hodin v Divadle hudby.

„Zájem je obrovský, už nyní máme přihlášeno více než dva a půl tisíce studentů. Každou z projekcí přitom doprovázejí besedy, na nichž vystupují například psycholog Petr Hroch nebo studenti Univerzity Palackého,“ uvedla koordinátorka festivalu v Olomouci Jana Fürstová.

Desátý ročník přehlídky Jeden svět věnovali organizátoři Aun Schan Su Ťij, barmské disidentce a nositelce Nobelovy ceny míru. Současně připomínají šedesáté výročí od vzniku Všeobecné deklarace lidských práv.

Více info (externí odkazy):

Festival Jeden svět

Divadlo hudby Olomouc

Olomoucká kina