Hlavní hvězdou programu byl světově uznávaný madridský soubor Nuevo Ballet Español, který se představil na sobotním galavečeru.

Čtyři tanečnice, dva tanečníci a šest hudebníků v představení plném rytmů a barev předvedli nejrůznější flamencové styly.

O jejich vystoupení byl mimořádný zájem, stovky diváků zaplnily sál Výstaviště Flora.

Vizualizace vnitřního prostoru mezi viladomy u Demlovy ulice
Na Lazcích chystají nové bytové domy. Místní protestují

„Před rokem, když zazněla otázka, kam se festival bude dál vyvíjet a co bude nového, jsem měl poměrně jasnou představu. Tedy abychom v Olomouci zrealizovali vystoupení jednoho z nejúspěšnějších světových souborů v tomto žánru, kterým je právě Nuevo Ballet Español, a jsem opravdu rád, že se to podařilo,“ řekl ředitel festivalu Viktor Šebesta.

Soubor funguje už od roku 1996 a kombinuje moderní tanec s tradičním flamencem. Jeho zakladatelé a umělečtí ředitelé Angel Rojas a Carlos Rodriguez jsou tanečníci už od dětství a byli členy i několika profesionálních tanečních souborů.

Dva roky před založením Nuevo Ballet Español získali v Národní taneční soutěži ocenění za nejlepší taneční projekt.

Festival Colores Flamencos trval v Olomouci od čtvrtku do neděle a nabízel například ochutnávku španělské gastronomie, workshopy flamenca pro pokročilé i začátečníky, přehlídku španělské kinematografie nebo flamencovou fiestu na Horním náměstí. 

Desátý ročník tradiční akce Romani Gili v areálu hospody U Žida v olomoucké části Nový Svět
Romské písně roztančily olomouckou hospodu
Políčko s vinnou révou za obecním úřadem v Příkazech na Olomoucku
Víno se pěstuje i u Olomouce. Kde v okolí ještě najdete vinohrad?