S tím ostatně souzní i slavnostní zahájení festivalu stanovené na 19.16 hodin. „Nejde o žádnou symboliku, spíše o snahu být originální,“ prozradila Daniela Deutelbaumová z pořádajícího občanského sdružení Photo5.

Do 27. dubna budou jako výstavní prostory sloužit nejen pavilon E na výstavišti, ale i výlohy obchodů v ulici Denisově a Ztracené a vozy tramvají. Návštěvníci se navíc mohou těšit i na videoprojekce a doprovodný program v podobě koncertu Sajbršansonu.

„Chtěli jsme napravit situaci kolem fotografických festivalů, která není v Česku zrovna příznivá. Lákala nás také možnost opustit klasickou formu vystavování v galeriích a nabídnout hravější variantu. Usilujeme o aktivní zapojení diváka do procesu prezentace vystavovaných uměleckých děl,“ přiblížila Deutelbaumová.

Velká část festivalu je věnovaná kriminalistické tématice. Návštěvníci si budou moci prohlédnout fotografie z Muzea Policie České republiky, jako host zavítá do Olomouce vedoucí redakce Kriminalistického ústavu Praha a uznávaný spisovatel Viktorín Šulc.

Zájemce o současný český a slovenský videoart pak uspokojí projekce, které se od 1. do 18. dubna uskuteční v Galerii U Mloka.

Vstup na všechny výstavy je zdarma, pavilon E bude navíc od soboty sloužit i jako internetová kavárna. Festival zaštítili olomoucký primátor Martin Novotný a světoznámý fotograf Jindřich Štreit. Kompletní program naleznete na internetových stránkách www.photo5.cz.

Externí odkazy:

Stránky festivalu IN/visible

Stránky občanského sdružení photo5