Dílo italského skladatele Giuseppe Verdiho s umělci nastudovala režisérka Karla Štaubertová, která už v Moravském divadle představila Poulencovy Dialogy karmelitek a Mozartovu Figarovu svatbu.

Ernani má dnes v Olomouci premiéru, poprvé se tady představil v roce 1849 za dob německého divadla.

Příběh o Ernanim, zavrženém šlechtici a vůdci povstalců, který s dalšími dvěma rivaly bojuje o lásku ženy a o politickou moc, vychází z dramatu Victora Huga. Režijně se s Ernanim Karla Štaubertová setkává poprvé.

„Na první pohled jde o příběh velmi romantický, skoro jako telenovela. Fascinovala mě ovšem neustálá přítomnost smrti,“ vysvětluje režisérka.

Česko zpívá koledy na Horním náměstí v Olomouci
Plné olomoucké náměstí společně zpívalo koledy

V italském originále

Opera, která v Moravském divadle zazní v italském originále, snoubí prvky cirkusu, pouličního divadla, grotesky a také akrobatický výstup.

„Ernani má své ideály a nechce je opustit, zároveň odmítá život plný kompromisů. Zůstává smutným klaunem. A klauni jsme před smrtí vlastně všichni,“ vysvětluje Karla Štaubertová.

Souprava ČD RegioPanter
Nejrychlejší regionální železnice? Připravuje se na Olomoucku

Plné sólových partů

Autorem hudebního nastudování opery je Miloslav Oswald.

„Verdiho rukopis je znát z každé noty, za jeho života byl Ernani nejhranějším z autorovy bohaté tvorby,“ vysvětlil.

„Ernanimu možná schází divácký trhák, jako je Sbor židů v Nabuccovi, zato je plný krásných a náročných sólových partů,“ dodal. Verdi začal na Ernanim pracovat bezprostředně po úspěchu své třetí opery Nabucco.

Operu, která je zároveň letošní poslední premiérou Moravského divadla Olomouc, představí umělecký sbor s Jakubem Rouskem a Rafaelem Alvarezem v titulní roli už dnes v 19 hodin.

Další možnost mají diváci zítra na druhé premiéře, která se koná ve stejný čas. Autorem výpravy je německý výtvarník Matthias Engelmann. Světovou premiéru měl Ernani v březnu 1844 v Benátkách.

Natáčení první části detektivního seriálu Případ pro Jáchyma Semiše: Dóm přízraku. Hrají Martin Donutil, Radim Špaček, Jaroslav Krejčí...
Pod Kosířem se natáčí nová detektivka s Martinem Donutilem