Zatímco v předchozích ročnících však mohli zájemci navštívit pouze takzvané Ozvěny s omezeným počtem titulů, letos poprvé se díky občanskému sdružení Pastiche Filmz podařilo hanáckou metropoli zařadit po bok Prahy a Brna, tedy oficiálních pořadatelských mís­t.

Projekce se navíc neuskuteční v Uměleckém centru Univerzity Palackého, jak tomu bylo v uplynulých ročnících, ale ve větších prostorách kina Metropol.

Kolekci deseti snímků uvedených postupně ode pondělí 28. dubna do pátku 2. května dominují jména režisérských osobností Johna Boormana nebo Manoela de Oliveiry.

„Vybírali jsme přibližně z dvaceti titulů. Přestože jsme při tom byli podřízeni pražskému ústředí, myslím, že se nám podařilo přivést do Olomouce kvalitní snímky. Řídili jsme se především dosavadními ohlasy a případnými úspěchy jednotlivých filmů ve světě, osobní vkus šel poněkud stranou. Jsou to však především filmy, které mají potenciál diváka zaujmout a přimět k zamyšlení. Zároveň jsme chtěli, aby to celé bylo geograficky pestré, takže diváci se mohou těšit na ukázky tvorby z Polska, Francie, Irska, VB, Španělska, Dánska, Lucemburska, Turecka a Chorvatska,“ uvedl za Pastiche Filmz Matěj Dostálek.

Extrerní odkazy:

Dny evropského filmu

Kino Metropol Olomouc

Pastiche Filmz