V hlavních rolích se představí známí členové souboru Divadla Tramtarie Jan Konopčík, Dáša Rybářová a Barbora Šebestíková.

Všichni tito herci se již objevili v Pohádkách o mašinkách, takže ani pro dětské diváky se nejedná o neznámé tváře.

Anička a Eliška jsou úplně obyčejné malé holky. Bydlí v Olomouci a vždy po škole si chodí hrát na dětské hřiště. Jednou je napadne, že si budou hrát na piráty, jenže potom najdou v pískovišti zakopaný vzkaz v lahvi a v něm mapu ztraceného pirátského pokladu.

A tak se začíná bláznivá cesta za pokladem, na které Eliška a Anička navštíví i písečný ostrov či podmořský svět!

„Volně inspirováni slavným Nekonečným příběhem nebo třeba Macourkovým Machem a Šebestovou jsme napsali tak trochu uličnický pohádkový příběh, který snad potěší a pobaví jak děti opravdové, tak i ty, skryté někde uvnitř nás dospělých," uvedl umělecký šéf Divadla Tramtárie Vladislav Kracík.

Výrazným tématem nové inscenace je kromě prostředí také motiv dětské hry a její vztah k realitě. V příběhu se střídavě prolíná dětsky snová rovina se skutečností.

Děti zasahují do děje

Hlavní hrdinky si začínají hrát na hřišti na piráty, ale postupem času se jejich hra více a více podobá skutečnosti, až ani zástupce dospělého světa, malíř pokojů Jarda, který se nechá hrou strhnout, už od určitého okamžiku není schopen rozlišit, co je hra a co realita.

„Náš autorský tým se vždy nechává inspirovat nějakým výrazným prostředím. Nejprve to byl pravěk poté železniční nádraží a nakonec staré antické Řecko. Tentokrát padl výběr na romanticko-dobrodružné prostředí dávných moří a oceánů, které jsou křižovány plachetnicemi pirátů a korzárů, a jejíž dna jsou poseta ztracenými poklady," řekla dramaturgyně divadla Lenka Jorníčková.

Pohádka je stavěna na komunikaci s dětským publikem. S jeho přítomností počítá, postavy dávají dětem otázky či úkoly, a tím je vtahují do děje.

Děti mají šanci příběh ovlivnit, mohou si téměř sáhnout na herce. Divadlo vyžaduje po dětech aktivní spolupráci, zapojuje dětskou představivost, učí je vnímat nadsázku a nutí je domýšlet si různé situace.

Autorský tým Divadla Tramtárie stojí za úspěšnými pohádkami, které se hrály snad po celé České republice, a které také pravidelně reprezentují Olomouc i v zahraničí. Jsou charakteristické svým dynamickým vyprávěním, důrazem na hravou scénografii i na interakci s dětským publikem, za což získali již celou řadu ocenění.

Pirátskou pohádku můžete vidět ve 14 hodin a znovu v 16 hodin v Divadle Tramtárie.

Kristýna Kovaříková