Příběh o bystré dívce z bohaté rodiny, která má podle svého názoru patent na milostné vztahy, převedla na jeviště dramaturgyně olomoucké činohry Markéta Machačíková.

„Vlastně jsem nejdříve uvažovala o dramatizaci jiného díla Jane Austenové, románu Anna Elliotová. Pro Emmu jsem se nakonec rozhodla proto, že se tento text hodí pro celé obsazení našeho souboru, navíc máme ideální představitelku titulní role Lenku Kočišovou," uvedla Machačíková, která k inscenaci přizvala režiséra Šimona Dominika.

Hra podle Jane Austenové Emma v podání Moravského divadla Olomouc

Hra podle Jane Austenové Emma v podání Moravského divadla Olomouc. Autor: DENÍK/Jiří Kopáč

Vysněná postava a skutečný Frank

Z několika verzí dramatu čeká diváky nakonec ta, která více zdůrazňuje důležitost postavy Franka Churchilla, který se Emmě líbí a posléze ho chce dát dohromady se svou přítelkyní Harriet.

„U Austenové se Frank fyzicky objeví až v polovině románu. V naší dramatizaci si ho Emma vysní hned na začátku při čtení jeho dopisu. Od té chvíle se tedy na jevišti zhmotňuje její představa Franka Churchilla. Rozhodně zajímavý je pak střet se skutečným Frankem," popsala Markéta Machačíková.

„Snažili jsme se u titulní postavy posílit její roli hybatele a určovatele děje. Rovněž jsme do inscenace zařadili prvky situačního humoru a doplnili několik scén se zvířaty pana Martina. Tyto scény by měly text odlehčit a oživit," doplnil režisér Šimon Dominik.

Hra podle Jane Austenové Emma v podání Moravského divadla Olomouc

Hra podle Jane Austenové Emma v podání Moravského divadla Olomouc. Autor: DENÍK/Jiří Kopáč

Mluví šroubovaně a rychle

Do titulní role chytré, romantické komedie, kterou si podle tvůrců užije dámské i pánské publikum, obsadili tvůrci Lenku Kočišovou. Ta během představení téměř neopustí jeviště.

„Naučit se tento text je poměrně komplikovaná záležitost, protože z dnešního pohledu Emma mluví dost šroubovaně, používá složitá souvětí a její myšlení i tempo řeči je značně rychlé. Přesto by to ale mělo vypadat tak, že je to ta nejpřirozenější věc na světě," prozradila ke své roli Lenka Kočišová.

V dalších rolích se představí Petr Kubes, Jan Ťoupalík Vendula Fialová, Stanislav Šárský či Anna Stropnická.

Kromě hereckých výkonů se diváci mohou těšit i na zajímavé taneční prvky.

„V průběhu scény na plese se objeví dva autentické anglické lidové tance, které se tančily v době Jane Austenové. Ona sama velmi ráda tančila, a proto mají také taneční události vždy nějakou roli i v jejích příbězích," doplnila choreografka Kateřina Báňová ze sdružení Jane Austen Brno.

Premiéra inscenace Emma se koná zítra v 19 hodin v rámci slavnostního zahájení 19. ročníku mezinárodního festivalu Divadelní Flora. Nejbližší reprízy se uskuteční 16. a 19. května v 19 hodin.