Mezi tři finalisty v kategorii Opera – muži se dostal díky mimořádnému výkonu v roli hraběte Almavivy v inscenaci Rossiniho opery Lazebník sevillský.

„Z nominace na cenu Thálie mám samozřejmě velkou radost, a o to větší že je to právě za tuto roli. Hrabě Almaviva je totiž moje první "rossiniovská" role a já jsem přesvědčený, že je to pro můj hlas to pravé, že je to zkrátka hudba, které bych se chtěl věnovat. Moc si toho vážím," shrnul Koplík.

Kromě Ondřeje Koplíka se do nominací na Cenu Thálie probojovala také sólistka olomouckého baletu Yui Kyotani, která si ji připsala již podruhé.

V roce 2013 byla nominována za ztvárnění dvojrole Odetty/Odilie v inscenaci Labutí jezero. Nyní zaujala porotu coby Marguerite Gautier v inscenaci Dáma s kaméliemi.

„Nominace mě příjemně překvapila, určitě je to pro mě další velká motivace do budoucna," uvedla Yui Kyotani.

Tři Thálie pro Olomouc

Užší nominaci získala také sólistka souboru opery a operety Moravského divadla Olga Jelínková, která hereckou asociaci oslovila svým výkonem v roli Slavíka v inscenaci Stravinského opery Slavík uváděné v pražském Národním divadle.

„Myslím, že za současnou nominaci vděčím především naprosté výjimečnosti samotné role Slavíka. Díla Igora Stravinského nejsou zrovna běžná na operním repertoáru, jeho hudba je velice obtížná a pro nepoučené ucho diváka může být takřka šokem," okomentovala Olga Jelínková.

Zda pěvci Ondřej Koplík a Olga Jelínková získají sošku Thálie, zjistíme během udílení Cen Herecké asociace 26. března v pražském Národním divadle.

Umělci Moravského divadla se v dosavadní historii udílení Cen Thálie těšili z vítězství celkem třikrát.

Za rok 1997 ji obdržela Ludmila Machytková za roli kněžny Marie Anny Elisy v operetě Paganini, v roce 2006 získala Evellyn Pacoláková Cenu pro mladého činoherce do 33 let a před dvěma lety převzal Thálii Jiří Přibyl za ztvárnění Falstaffa ve stejnojmenné inscenaci Verdiho opery.