„Experti ocenili jedinečnost muzea, spočívající v rozsahu výstavních prostor, bohatství sbírek, i záměru prezentovat příběhy, které vypovídají o společně sdílených dějinách," uvedl mluvčí Muzea umění Olomouc Petr Bielesz.

European HeritageOcenění Evropské dědictví vyzdvihuje a upozorňuje na přírodní, podvodní, archeologické, průmyslové nebo městské pamětihodnosti, kulturní krajinu, památná místa, kulturní statky a také nehmotné dědictví, které sehrály významnou úlohu v dějinách Evropy a při budování EU či pomáhají evropským občanům poznávat historii Evropy a EU a společné kulturní dědictví založené na společných hodnotách, jako jsou demokracie a lidská práva.

Označení Evropské dědictví vyzdvihuje architektonické i přírodní památky evropských zemí.

Cílem ovšem není jen jejich ochrana, ale také zdůraznění celoevropského rozměru a podpora vzdělávacích a propagačních aktivit, které význam společné evropské kultury dokážou předat veřejnosti.

„Arcidiecézní muzeum Olomouc požadavky splňuje, protože vedle výstav organizuje komentované prohlídky, besedy, festivaly, workshopy, semináře a konference a propojuje tak kulturní a uměleckou rovinu s životem muzejní instituce," vysvětlila generální ředitelka Národního památkového ústavu a zároveň předsedkyně české národní poroty Naďa Goryczková,

Do výběru kandidátů se za jednu evropskou zemi mohou dostat maximálně dva uchazeči, ty stát vyšle do celoevropského kola v Bruselu.

Vítěze pak vybírají nezávislí odborníci, volení Evropským parlamentem, Evropskou radou, Evropskou komisí a Výborem regionů.

Označení Evropské dědictví může za jednotlivé země získat vždy pouze jedna instituce.

Arcidiecézní muzeum Olomouc, které je součástí Muzea umění Olomouc, získalo jako první v České republice prestižní titul Evropské dědictví.

Arcidiecézní muzeum v Olomouci. Foto: DENÍK/Jiří Kopáč

Obrazárna Arcidiecézního muzea v Olomouci

Obrazárna Arcidiecézního muzea v Olomouci. Autor: DENÍK/Jiří Kopáč

Silně duchovní místo

Národní porota vyslala Arcidiecézní muzeum do boje o titul díky jedinečnosti sbírek, vyprávějících tisíciletý příběh duchovní kultury olomoucké arcidiecéze a také díky bohaté historii místa dané jeho umístěním v areálu olomouckého hradu.

„Jde o silně duchovní místo s průsečíkem proměn architektury, umění a lidského bytí v evropském kontextu," uvedl například ředitel Památníku národního písemnictví Zdeněk Freisleben.

Do českého národního kola se přihlásilo celkem šest uchazečů, do užšího výběru postoupily kromě muzea ještě plzeňské Loosovy interiéry.

Získání ocenění je podle ředitele Muzea umění Olomouc Michala Soukupa velkým krokem vpřed.

„Titul vnímáme jako potvrzení světové úrovně Arcidiecézního muzea a také jako podporu možností, které samotný objekt a expozice v něm mají. Jsme na titul pyšní a věříme, že k nám přivede nové návštěvníky. Současně to ale vnímáme jako velký závazek," radoval se ředitel.

Fronta při slavnostním otevření Arcidiecézního muzea 1. června 2006

Fronta při slavnostním otevření Arcidiecézního muzea 1. června 2006. Autor: DENÍK/Jiří Kopáč

Vrátí SEFO do hry?

Získání označení pozitivně vnímá také náměstek olomouckého primátora Pavel Urbášek.

„Jsem hluboce přesvědčen, že muzeum patří k nejlepším svého druhu v České republice, a to proto, že neschraňuje pouze sbírky regionální, ale zaměřuje se na širší středoevropský kontext. Byl bych také velice rád, kdyby získané ocenění přimělo Ministerstvo kultury k opětovanému zvážení projektu SEFO," uvedl náměstek. SEFO, neboli Středoevropské fórum, mělo vzniknout na náměstí Republiky.

Centrum se mělo zaměřovat na výtvarné umění střední Evropy po 2. světové válce, získat potřebné dotace se Muzeu umění ovšem nepodařilo.

„Dozvěděli jsme se, že společně s Loosovými interiéry postupujeme do užšího výběru, ale to bylo tak půl roku zpátky a pak se nic nedělo, takže nás výsledek velice příjemně zaskočil. Podle mého názoru se dá srovnat se začleněním Sloupu nejsvětější trojice na seznam UNESCO," doplnil zástupce ředitele muzea Ondřej Zatloukal.

Arcidiecézní muzeum má na kontě i několik dalších významných ocenění. V roce 2008 bylo nominováno na prestižní titul Evropské muzeum roku.

O rok později získalo nejvýznamnější mezinárodní ocenění v oblasti památkové péče – cenu Evropské unie pro kulturní dědictví Europa Nostra.

Jediným nositelem označení Evropské dědictví v České republice bude muzeum ještě minimálně dva roky; další udílení titulů se uskuteční v roce 2017.

Arcidiecézní muzeum Olomouc
Kočár biskupa Troyera v úvodu expozice Arcidiecézního muzea v OlomouciTisíciletou historií olomouckého arcibiskupství se mohou návštěvníci projít v historických prostorách Arcidiecézního muzea Olomouc.

Muzeum přináší nejen sbírku duchovních předmětů, pořádá také řadu přednášek a workshopů z oblasti výtvarného umění.

Instituce sídlí v bývalé rezidenci olomouckých kapitulních děkanů, kde byl roku 1306 zavražděn poslední Přemyslovec Václav III.

Atmosféru místa dotváří jeho těsné sousedství s katedrálou sv. Václava.

Kateřina Černohorská