„Užívám si každý zápas, který můžu chytat. Začátek sezony pro mě nebyl ideální a teď si to užívám se vším všudy. Mám hroznou radost, že můžu do brány,“ říká olomoucký gólman.

V létě jste kvůli operaci vynechal část přípravy na ledě. Dalibor Sedlář proto začínal jako jednička. Po jeho zranění jste ho ale musel zastoupit. To nebyla příliš jednoduchá situace?
Neměl jsem sice tolik odchytáno, ale po fyzické stránce jsem byl fit. Možná se operace kolena na mých výkonech projevila, ale nemá smysl se na to vymlouvat. Koleno drží. Myslím si, že problém byl někde jinde.

Potřebuje vůbec gólman absolvovat celou letní přípravu?
Myslím si, že ne. Gólman to má z velké části v hlavě. Dlouho jsem to v hlavě srovnané neměl. Až v poslední době se stala jedna krásná věc, která mi dala nový impulz.

Můžu se zeptat, o jakou krásnou věc se jednalo?
Čekám narození potomka.

Takže teď svět už vnímáte jinak, než se neustále pitvat v jednotlivých zápasech?
Určitě jo. Pro mně bylo dennodenním chlebem myšlení na hokej. Pořád jsem se v tom pitval, což nebylo dobře. Výsledky třeba nebyly až tak hrozné. Ale do dalšího zápasu jsem šel s myšlenkami, že minulé utkání se nepovedlo. Teď už mám jiné starosti. Na zimák jdu s tím, že si všechno chci užít. Plnou hlavu mám s vyřizováním rodinného života. Na hokej nemám v uvozovkách tolik času. To mi pomáhá, že domů přijdu s čistou hlavou.

Zpátky k hokeji. Na začátku nadstavbové části se zdálo, že je tým z nejhoršího venku. Pak ale přišly výpadky v utkáních s outsidery, když jste prohráli v Benátkách 3:5 a pak se doma trápili s Berounem?
Hrajeme dobře s mužstvy, která hrají útočný hokej. Nedaří se nám ale proti soupeřům, kteří hodně brání. Třeba proti Berounu jsem měl tak osm zásahů. Zlobí nás proměňování šancí. Je alespoň dobře, doma pravidelně bodujeme. Teď už navíc není ani poznat, jestli hrajeme proti prvnímu, druhému nebo poslednímu. Týmy ze spodku tabulky hrají ještě víc na krev, protože potřebují body pro záchranu. Třeba Kometa v posledních zápasech rozdává body. Silní nás možná trošku podcení, ale týmy z dolní poloviny tabulky se víc kousnou. Každý bod je pro nás důležitý.

Velký rozdíl je mezi bodováním doma a venku. Na soupeřových stadionech máte jednu z nejhorších bilancí v celé první lize.
Nedokážu si to vysvětlit. Venku jsme přitom odehráli řadu dobrých zápasů. Dvě třetiny máme výborné jako třeba ve Vrchlabí nebo Benátkách. Nedokážeme ale udržet vedení. Nevím, čím to je. Body z venku by nám mohly pomoci výš v tabulce.

Po loňské vydařené sezoně jste si za cíl dali zopakovat účast v semifinále. Teď se to ale zdá být jako nereálné přání?
To si nemyslím. Bude záležet na předkolu play-off. Pak se narazí na mančafty z první čtyřky. Z předních týmů jsme ale snad porazili všechny. Ať už to byla Kometa nebo Chomutov, kde jsme vůbec poprvé vyhráli. Proti těmto soupeřům se nám hraje dobře a nevidím to černě. Do konce nadstavbové části se budeme soustředit na to, abychom se do play-off dostali z dobrého místa. Chceme ještě dotáhnout ztrátu na týmy před námi. Do předkola play-off půjdeme s jasným cílem, že chceme postoupit. Play-off je jiná soutěž. Čtyřikrát vyhrajeme a jsme v semifinále.

Dalším vaším předsezonním cílem bylo nalákat na stadion více diváků. To se ale vůbec nepodařilo.
Hlavně musíme hrát dobrý hokej a vyhrávat. Diváci pak přijdou. Vždycky to tak bylo. Lidi se musí naučit sem chodit. My ale zároveň musíme potvrzovat dobré sezony, aby nedocházelo k výkyvům. Lepšími výsledky určitě nalákáme diváky. Pak je ale také nutné zlepšit komfort na stadionu.

Trenéři už naznačili váš vánoční program, podle kterého nemáte skoro vůbec žádné volno. Jak takový hokejista vůbec tráví vánoční svátky?
24. a 25. prosince budu na horách. Dva sváteční dny bude každý určitě s rodinou. Silvestra nijak neprožívám, to raději tady zapiju konec sezony. Já mám navíc rok posunutý podle hokejové sezony.

Konec roku a začátek nového je současně obdobím různých předsevzetí a přání. Jaká jsou přání Štefana Žigárdyho do nového roku?
Já bych chtěl, abychom byli i s mým malým zdraví. Zároveň bych si chtěl užívat to, co dělám. Ať už je to hokej nebo role táty.