Po dvou sparťanských titulech musela být pro vás letošní sezona zklamáním, když jste vypadli už v prvním kole?
Zklamání… To bych ani neřekl. Mužstvo bylo jiné než v předchozích dvou letech. Dvakrát jsme vyhráli, ale před nynější sezonou odešla spousta klíčových hráčů. Mužstvo bylo jiné a finálové ambice jsme neměli.

Nebyl neúspěch způsoben i tím, že Sparta měla dva vrcholy sezony. V lednu na finále evropských mistrů a o dva měsíce později play-off?
To určitě ne. Vloni jsme na evropském poháru vyhořeli a pak vyhráli titul. (smích) Letos jsme v Rusku hráli výborně, ale nedokázali jsme to převést zpět do ligy.

Teď se zotavujete po operaci ramene. S tímto zraněním jste sezonu dohrával?
Ano.

Do jaké míry vás to limitovalo?
Sezonu jsem dohrával pod prášky a injekcema, takže se to dalo vydržet. Ke konci sezony už jsem bral čtyři prášky a injekce.

Jak dlouho jste se zraněným ramenem vůbec hrál?
Myslím si, že jsem s tím hrál od konce základní části. Přivodil jsem si to na tréninku po srážce se spoluhráčem. V první okamžik jsem to necítil, ale den ode dne jsem rameno cítil víc.

Je jasné, že letní přípravu nestihnete. Budete mít individuální tréninkový plán?
S trenéry jsem domluvený, že budu připravený na 10. září. Letní přípravu tak kvůli ramenu mám zcela posunutou. Není pro mě důležité být připravený 1. srpna, ale je pro mě důležité být nachystaný na 10. září.

Jak máte naplánovanou letní přípravu?
Už teď trénuju, co se dá. Jezdím na kole. Potřebuju, aby mi doktor Holibka dal svolení, že můžu trénovat, abych nedostal nějaký zánět. Po čtyřech týdnech plánuju dojíždět do Prahy na rehabilitaci, kde je všechno moderně zařízené. V klubu máme k dispozici dva fyzioterapeuty, budu se jich snažit maximálně využít, aby mi rameno rozhýbali a pomohli mi ho posílit.

Už jste v minulosti měl podobné problémy s ramenem?
Míval jsem nějaké probémy s rameny, ale vždy se to vyřešilo nějakým obstřikem.

Před měsícem jste oslavil sedmatřicet. Jak dlouho si ještě troufáte prodlužovat hráčskou kariéru?
Ve Spartě jsem podepsal smlouvu na další dva roky. Hlavně musím říct, že mě hokej strašně baví. Velmi rád se oblékám do výstroje a hraju zápasy. Pevně věřím, že Sparta bude mít v příští sezoně výborný mančaft, takže si to užiju. Chtěl bych ještě jednou postoupit do finále.

Proslýchá se, že Sparta provede výraznější obměnu kádru. Máte nějaké bližší informace?
Tím, že uvolnili Petra Nedvěda a Lubomíra Vaice, tak se uvolnil velký balík peněz. Vedení se bude snažit je nahradit kvalitními hráči, kteří jsou se Spartou spjati. Sparta je specifická a ne každý se tady dokáže chytit.

Už jste zmínil Petra Nedvěda, kolem jehož návratu byl velký humbuk. Na druhou stranu ale zůstal za očekáváním…
Petr Nedvěd dostal naloženo. Před sezonou se probíral jeho plat. Jasně bylo řečeno, že nebere 7,5 milionu ale něco kolem pěti. V novinách se pořád psalo o 7,5. Jeho pozice v klubu byla strašně těžká, protože měl nahradit tři hráče. Vždycky, když bylo něco špatně, tak on byl tím hromosvodem. Můžu říct, že to byl jeden z hráčů, který v každém zápase pro mančaft odváděl maximum. Chyba byla ve spoluhráčích v útoku, kteří se mu nedokázali přizpůsobit. Zbytečně se stal hromosvodem našeho vyřazení.

Osobně jste do Sparty z Olomouce přestupoval v osmnácti a v pražském klubu jste strávil polovinu kariéry. Už je z vás sparťan?
Mě a rodině se především líbí v Praze, takže tam často přebýváme. Doufám že kariéru ve Spartě dohraju.

Do budoucna asi není příliš reálné, že byste ještě oblékl olomoucký dres?
(smích) Třeba možná za veterány někdy. V popůlnočním mači.

Do jaké míry sledujete ještě dění v olomouckém hokeji?
Abych pravdu řekl, tak moc ne. Teď jsem jenom sledoval, jak hraje Olomouc prvoligové play-off, kde klub postoupil do semifinále. Čtu jenom to, co je v novinách. Spekulace o převodu extraligy do Olomouce. Osobně o tom ale nic nevím.

Od příští sezony přitom bylo reálné, že by se extraliga hrála v Olomouci. Vše nakonec ztroskotalo na penězích. Co byste říkal na návrat Mory do nejvyšší soutěže?
V první řadě by se musel zbourat stadion a postavit nový. Podmínky jsou dost špatné, aby se na takovém zimáku hrála extraliga.

Přitom ale některé extraligové kluby mají podobné stadiony…
Určitě Litvínov a Třinec. V Olomouci se udělala nová plocha a mantinely, ale to zázemí je pořád stejné. Doufám, že někdy v Olomouci bude extraliga a město by mohlo být na co pyšné v podobě nového sportovního stánku. Vždyť Pardubice, Budějovice, Liberec, Kladno, všichni staví nové haly. I fanoušci potřebují určitý komfort, aby na hokej chodilo, co nejvíce lidí.