„Na dvě zlatá mistrovství mám jenom ty nejpříjemnější vzpomínky," přiznal osmatřicetiletý Jan Tomajko, který se v roce 2010 vrhl na trenérskou dráhu.

O deset let dříve na šampionátu v Rusku zažil svůj slavný okamžik, když se v zápase 
o zlato trefil do sítě Slováků 
a připsal si vítězný gól. V roce 2001 nechyběl ani v Německu, kde Češi získali třetí zlato za sebou.

„Myslím, že se to nedá porovnávat, protože každý šampionát je jiný. Ale když se získá zlato, tak je radost vždycky obrovská. Nedá se říct, že by jeden titul byl důležitější než druhý," konstatoval Tomajko.

Na svůj nejslavnější reprezentační gól nejspíš nikdy nezapomene.

„Vybavuju si to, ale před očima to pořád nemám. Není to tak, že by na tom člověk nějak lpěl a že by na to vzpomínal úplně každý den," říká skromně hokejová osobnost, která za českými úspěchy na přelomu tisíciletí vidí hlavně výborný kolektiv.

„Vzpomínám hlavně na to, jak bylo mužstvo semknuté. Ta týmovost dělá v kolektivních sportech vždycky nejvíc," myslí si Tomajko, který svůj první extraligový titul slavil 
v roce 1998 se Vsetínem. Na Valašsku pak v letech 1999 a 2001 přidal další dvě zlata. Svůj čtvrtý extraligový triumf pak vybojoval o rok později se Spartou.

Mistrovství světa sleduje každý den. „A hlavně zápasy českého týmu si samozřejmě nikdy nenechám ujít," přitakává Tomajko. Úvodní souboje prožíval u televize, ve čtvrtek se však chystá přímo do Prahy na utkání Růžičkova výběru proti Francii. Setká se i s dalšími zlatými hochy? „To ne, jedu tam se synem," usmívá se.

Těší se na fantastickou atmosféru, která šampionát od prvního dne provází.

„Pro hokej je jedině dobře, že to má takovou diváckou podporu. Fanoušci na zápasech vytvářejí fantastickou kulisu. Naši hrají dobře, takže doufám, že to takhle bude pokračovat," přeje si Tomajko.

Proti favorizovaným Kanaďanům ale český výběr vyšel poprvé bodově na prázdno.

„Myslím, že jsme ty zápasy odehráli dobře, naši hráči hráli výborně. Se Švédskem vyrovnali nepříznivý stav a s Kanadou taky srovnali na 2:2. Soupeř pak odskočil, ale byl to vyrovnaný zápas. Díky tomu jsou šance pro čtvrtfinále otevřené. Já věřím, že ve čtvrtfinále vyhrajeme," prohlásil.

„Věřím v postup do semifinále a v medaili," prozradil Tomajko, který vyzdvihl výkony nestárnoucího Jaromíra Jágra.

„Hrál vždycky dobře, ale opravdu si myslím, že tři zápasy na mistrovství hrál výborně."

Pro Jana Tomajka už brzy skončí dovolená, od pondělí se bude znovu naplno věnovat trénování.

„Začínáme se starším dorostem, takže už jsou zase myšlenky na další sezonu," usmívá se kouč, který svým příchodem na střídačku áčka pomohl k záchraně extraligy 
v Olomouci.

„To bylo jen na dva měsíce, teď už zase dělám starší dorost. Samozřejmě že ambice trénovat v extralize člověk má, ale myslím, že to teď není na pořadu dne," dodal.