O postupu rozhodli hojejisté Přerova v sobotu večer v poslední pátém zápase semifinálové série na ledě Poruby, kde vyhráli na samostatné nájezdy.

Do finále se Meo podívá po dlouhých šesti letech.

Prostějovští Jestřábi na svého soupeře čekali už od úterý, kdy třetí výhrou rychle vyřídili Vsetín. 

Přerov ve středu dokázal na svém ledě odvrátit mečbol Poruby a poslal sérii k rozhodujícímu duelu na sever.

V dramatické sobotní bitvě byli nakonec šťastnější hosté. 

„V prvních dvou třetinách jsme málo stříleli. Soupeř hrál kvalitně. Pak jsme měli k dispozici pětiminutovou přesilovku, dlouho jsme se nemohli do toho dostat, ale nakonec jsme v ní srovnali na 2:2," popsal klíčový okamžik střetnutí přerovský trenér Vladimír Kočara.

Zubři byli posléze lepším týmem, ale v poslední desetiminutovce si pořádně zavařili, když po zbytečných přestupcích šli na více než minutu do tří.

Nápor ustáli a Kovařík zakrátko mohl dokonce v sólovém úniku rozhodnout, ale nestalo se tak. Po šedesáti minutách tak zůstal stav nerozhodný.

Rozluštění hádanky nepřineslo ani prodloužení, a tak se muselo rozhodnout v hokejových penaltách.

Loterie nájezdů byla pro hosty dokonale. Na trefy Matuly a Osiny Poruba odpověděla, ale ve třetí série už padl ortel.

Chtěli jsme víc než Poruba

Domácí trenér Sršeň zkusil taktický manévr, když místo Tihláře poslal do branky náhradníka Gleicha, ale to pro Kudělku nebylo překážkou a Zubři znovu vedli.

A Krayzel už musel dát. Tíživý okamžik nakonec neustál, a tím také rozpoutal výbuch radosti přerovských hráčů a fanoušků, kteří dorazili své oblíbence podpořit.

„Nájezdy nám v sezoně nevycházely. Nakonec jsme měli šťastnou ruku," zmínil kouč Zubrů.

„Odehráli jsme výborný zápas, dali jsme do hry srdce a šťastně to pro nás dopadlo. Bylo vidět, že chceme uspět víc než Poruba. Nemůžu opomenout naše výborné fanoušky, kteří zaplnili na stadionu celý úsek a hnali nás dopředu," dodal spokojený Kočara.

Bouřící ochozy a pohotovost pro policii

Zubři si tak po dlouhých šesti letech zahrají ve finále, kde vyzvou svého úhlavního rivala Prostějov.

Jak Prostějov, tak i Přerov mají početné zástupy fanoušků, kteří se umí do povzbuzování pořádně opřít. Čekají se tedy bouřící vyprodané ochozy a také pohotovost pro pořadatele i policii. 

Hanácká řež startuje už v pondělí, a to od 18 hodin na ledě Prostějova.

Lepšího ze série pak čeká baráž o první ligu. V ní si to kromě vítězů druholigových skupin z Moravy a Čech spolu rozdají ještě dva nejhorší celky první ligy.