Obrovitý bek se je od modré čáry snažil co nejpřesněji a nejtvrději umísťovat do odkryté branky.

Bezmála dvoumetrový obránce vyslal na branku soupeřů v novém ročníku Tipsport extraligy už 25 střel, do sítě zatím ale nezamířila žádná. To je pro Moru škoda, góly potřebuje jako sůl „Neříkám, že chybí přímo moje góly, ale po těch střelách mohou ty branky padnout. Ať už je to po nějaké teči, nebo dorážce. Zatím se nám to vůbec nedaří,“ povzdechl si 25letý bek.

Když to Škůrkovi sedne, je to jako když kopne kůň. Jeho dělovka byla v minulé sezoně velkou zbraní hlavně v přesilovkách. Zatím to ale autorovi sedmi branek z loňska nevychází. Co je jinak? „Asi by to chtělo trochu víc štěstí,“ odhaduje Škůrek.

Nebo možná větší kvalitu? Zatím ji prokazuje výhradně jen Zbyněk Irgl, který je se šesti brankami společně s brněnským Martinem Zaťovičem a plzeňským Vojtěchem Němcem druhým nejlepším střelcem soutěže.

„Celkově šlape celá druhá lajna. My ostatní se k nim musíme přidat, abychom to podpořili. Když dá každá formace gól, tak vyhrajeme. Nesmíme to ale nechávat na jedné lajně,“ ví druhý nevytěžovanější muž Mory.

Přitom brankáři, kteří proti Olomouci nastupují, už dopředu vědí, že o práci mít nouzi nebudou. Vždyť v posledním domácím zápase přestříleli Hanáci Spartu 42:19, na góly to však bylo 4:2 pro partu Uweho Kruppa.

„Je to paradoxně tak, že mančafty relativně přehráváme, ale chybí nám lepší koncovka, klid v ní. Střel máme strašně moc. Byl bych radši, kdyby jich byla polovina, ale s lepší úspěšností,“ říká Škůrek.

O to trestuhodnější pak je, když Kohouti promarní tříbrankový náskok. V neděli proti Liberci doslova zkolabovali, ještě v 55. minutě vedli 3:1, pak si ale během chvíle nechali dát dva góly během vlastní přesilovky, a nakonec odjížděli jen s bodem.

„Vyžrali jsme si to, teď už víme, že se něco takového stát může. Musíme ty závěry zahrát maximálně zodpovědně a dotáhnout to až do konce.“

Hokejisté Olomouce. Ilustrační foto
Mora v Liberci zkolabovala. Ztratila vedení 3:0 a veze jen bod

CHYBY CHCI NAPRAVIT

Právě Škůrek si kousl do pořádně hořkého sousta. A hned dvakrát. Jednou špatně vyhodil, podruhé mu před brankou uklouzl puk z čepele.

„Už bych to nechtěl rozebírat,“ odpověděl. Povedlo se mu nešťastné momenty už alespoň hodit za hlavu?

„Sralo mě to, v hlavě to pořád mám, ale nechci si to moc připomínat. Chci jít do zápasu s čistou hlavou a napravit to.“
Podobně musí uvažovat i celý tým. Vzít si ponaučení a zbytek hodit za hlavu.

„Po zápase jsme si řekli, že jsme to posrali a už jsme se k tomu nějak víc nevraceli. Soustředíme se na další dva zápasy, které nás o víkendu čekají,“ dodal.
Kohouti sice měli celý týden na to si vše pořádně zanalyzovat, většině hráčů by se ale zamlouvalo hrát třeba hned v úterý a liberecký kolaps překrýt lepším výsledkem.

„Je to zdlouhavé, celý týden se chystáte na další víkend. Asi by bylo lepší do toho hned naskočit,“ uvedl Škůrek.

Šanci na nápravu a posunutí se tabulkou z desátého místa o něco výš tak mají Hanáci až teď. Předtím, než v neděli vyrazí do Mladé Boleslavi, je doma čeká pátá Plzeň – nejofenzivnější celek soutěže.

„Jsou rozjetí, ale víme, co od nich čekat. V posledních letech jsme s nimi hráli docela často, když vezmu v potaz i ty zápasy v play-off. Chystáme se na ně, bude to boj, bruslivý hokej. Snad dáme víc gólů a vyhrajeme,“ doufá Škůrek.

HC Olomouc vs. HC Škoda Plzeň

Pátek 18.00

» Oba soupeři na sebe naposledy narazili ve čtvrtfinále play-off, které ovládli Indiáni 4:1 na zápasy.
» Kohouti prohráli třikrát za sebou a získali jediný bod. Z posledních šesti utkání slavili výhru jen jednou.
» Útočník Jan Eberle poprvé po třech sezonách přijede do Olomouce jako host.

DAVID JAHODA